Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Jumaat, 12 Februari 2010

10.2.2010 - KU JEJAK , LANGKAH YANG BERLIKU

salam

10.2.2010
hari rabu
11 tgh
ldg guk 2 sora kasar
jentera : bb

hari ni saja cuti pasai cemuih pulak dok keja malu kebetulan ada pasar rabu kat j17 ni.dan org rumah plak cuti kedai ,jd ambik kesempatan ni ronda2 ngan org rumah.koyak poket aku guling guling kalau aku keja pun bagoih guling malu

tengok apa yg patut terus balik rumah.kebetulan pekan rabu depan rumah terus simpan barang dapur, masuk bb dlm cetok preng ke laman.hari ni cuaca cukup cantik.saya turun lewat sikit dlm pukul 9 pg.ronda sana sini jumpa laman.laman 1st bb tembak pulak atas pelepah.tergantung.bh gagap habis nampak.terus lambung guk sampai sudah geram .tengok jam dh pukul 10 lebih.terus angkat bb menuju ke laman bh penguku tahun lepas.park kejap dengar riuh rendah atas bawah dok berperang suara.suara kasar dan suara sedang.himpit suara sedang.siap pacak terus masuk snipers.dlm 10 minit bb buat kerja.prap-prap-prap seko melambung terus melayang tepi saya park depan bb.adengan angguk mengangguk pun bermula.pusing sana sini bh dah sangkut.tapi nk keluar ambik pruffffff terlepas.bh berjaya meloloskan dirinya.mungkin kena ujung kuku agaknya.lantaklah.terus pack masuk laman guk 2 sora kasar yg hadiah ke malek tahun lepas.masuk terus tanpa kona2 ada suara ke tak ada terus saya masuk je.berhenti kejap terdengar 1 suara . nangis adussssssss........lemahnya suara.tetapi ....semua x nampak kerana di dalam gua(laksamana do re mi).terus himpit pacak bb.bb seko lg simpan dlm cetok.tengok laman baik punya.nin dia.hujung pelepah jatuh.



terus menyorok belakang sawit rendah.pekena rokok sebatang sambil tunggu tengok bh td mau beralih rawan ke idak.pasai dia duduk bertaki dengan bh di sebrang sawit.tunggu punya tunggu habih rokok sebatang bh td makin hampir.bb pulun lg.tiba2 senyap.selalunya kalau senyap ni bh akan sampai atau bh akan cabut.2 tu je kemungkinannya.

tengok-tengok bh td melayang sampai ikut atas bb dan landing di kanan selang sepokok sawit saya menyorok.bh pulun sakan.alamakkkkkkkkk.....milo 0 hang noooo.cukup berkenan suara milo o kosong ni malu

lebih kurang 5 minit bh pulun milo 0 atas sawit dia sampai td.ketar tangan dan seluruh badan duduk dlm jerumun.sampai mulut berkata pindah la cepat kalau nk bertuan si sakit lutut guling harrammmmmm.pruffff bh pindah kedepan.buat kerja di situ dlm 5 minit lg.sampai mulut terkeluar lg, kalau hang terbaik dan denak aku lg baik hang pindah.pruffff bh pindah ke sawit ni.hujung pelepah jatuh tu........



bh bukak kacau lagi milo o.aduhhhhhhhhh mau meleleh nangis air mata........kaki tangan semua sakit........( nasib do re mi) menggeletar kaki tangan bila bh kacau milo o kosong.bh berjalan sikit demi sedikit menghala kepenghujung pelepah.org tua-tua kata.main hujung pelepah jatuh ke tanah ada maksud dia.jatuh lah engkau ke tanah wahai pelepah.maka dengan izin allah bh yg pijak atas pelepah jatuh ke tanah akan turut sama turun ke tanah.permainan arwah insan yg saya sayangi.(alfatihah).

sambung balik cerita td.bh meniti sikit demi sedikit menuju ke laman.prufffffff.bh landing depan racik.alamakkkkkk...walau hang milo o kosong x dak gula hang tetap menjadi idaman ku.the gentlement wild bird.

menguku mengikut arah buka racik.harap bh ni bertuan dgn aku.di dalm hati.bila bh ni masuk racik ke 5 , bh ni kacau lg 1 mainan yg saya dok idam lama dah.yakni......................x payah habaq kat hangpa ejek guling

bila dia kacau milo o last ni td terus sangkut kaki kanan.3 jari kaki .bila dh pasti dan yakin dh kena dengan sepantas concord saya menyerbu bh ni td.biarlah milo o.bila ambik tengok rupa.adussssssss patah semangat penglihatan.tetapi semangat di hati tidak malu

nin dia si milo o



tanpa banyak cakap terus bukak poch bag kasi sms panas sama

kohjai, reseli, appai, azmi,snipers,ijoy,mat79,cikgu nizal, KM (sapa lagi ya agak2 guling )

"tolong bukak racik sat, bh milo o kosong pulakkk.prenggggg"

terus balik x p mana2 laman dh.

tu petang pulak weiiiiiii...................................

6.45 ptg
bb pagi td
ladang belakang rumah guru lama j17

hari ni entah mengapa....semua laman bh x dak.angin bertiup kuat.buleh di katakan semua laman yg saya ronda ptg ni sekor bh x berbunyi.pelik dan ajaib.letih meronda, letih mendengar, letih lutut aku menukar gear guling harrammmmmmm

ambik keputusan ni laman last ptg ni pasai dh nk malam dh ni.laman ni adalah laman nk menuju balik kerumah.lg pun moto x dak lampu.jd dekat sikit nk pecut balik kalau gelap.sampai laman ni pun sunyi sepi geram kedepan lg.telinga dok amati jugak kalau2 ada lg sj dan guk2 sora kecik tekan rapat.x jugak kedengaran.depa ni mogok ka apa ?

terus kedepan lg pasai jalan sehala nk balik je.sampai depan ada 2 ekor bh sedang berlawan suara menandakan kwsn nk tido.giliran sapa nk balik rumah bini muda mlm ni harrammmmm.pusing sana sini nampak 1 laman .laman ni laman x berapa cantik.pasai laman nk curi agak susah.walau pun begitu x pa cuba dulu.terus turunkan racik tua,putaran :S: dlm laman.terus menyorok belakang sawit tepi bb je.pasai hari dh nk gelap kalau dok dlm snipers x nampk.jam dh 6.50 ptg.alamakkkk.moto x dak lampu.tunggu la sat lg kot2 bh sora sedang ni mau mai.dlm 5 minit bh prufff sampai atas sawit depan bb.yg geramnya pasai apa bb x mau bunyi walau sepatah kata. geram selalunya bb ni x pernah tuang kalau bh dok di depan.dlm hati x terpikir apa-apa pasai bh ni.pasai x terdetik langsung benda pelik.teruskan juga menunggu.bh dok menguku dh atas pelepah sawit .kejap2 jenguk ke bawah.kejap2 jenguk ke bawah.bb masih x berbunyi .risau2 takut2 ada helang ke, burung hantu ke di sekitar.x dak pun.kedengaran di masjid org dh mula berselawat menandakan waktu solat maghrib nk masuk.tengok handphone dh pukul 7.01 mlm.iskhhhh awat pulak ni.dlm hati kalau hang nk bertuan ngan aku hang terjun.terus bh berjalan ke depan pelepah sikit dan prufffffff.terjun.tetapi its not gentlement because this bird drop its so far from pickat.bila bh menguku di laman barulan bb menyahut,tetapi itu pun hendak dgn tidak saja.bh berjalan masuk laman.menguku sana sini.racik tua berwarna coklat memang sesuai x nampak pasai hari sudah kelabu.moto buruk pun dh kabur dr penglihatan.nk gelap daaaaaa...bila bh masuk prap-prap-prap masuk secara tiba-tiba .ahhh sudahhhhh.nk pukul bb secara mengejut.prap-prap belasah bb.tetapi bb berpusing ke kanan dan terus naik atas bh td prap-prap-prap lebih kurang 2-3 minit.bb seolah-olah melepaskan geram yg amat sgt.bh keluar dan tarik kaki.bila tarik kaki ngam-ngam azan maghrib.sepantas kilat saya menerpa ke bh td dan alangkah terkejutnya tengok keadaan bh.teruk bh kena belasah dgn bb sebegini rupa.tak bergerak bh duduk di bawah bb.dh kena pijak kawan tu.saya keluar jerumun pun bb masih duduk atas bh td.nin dia habih bulu bh berkecamuk



terus ambik gambar dan terus berlari balik.takut aku weiiii ngam2 azan tu......

nin dia.......



tak segak langsung.harap manik buta dan manik arang serta bulu bulat saja.tetapi wallahualam apa mainan tersembunyi dia di waktu itu.

terus sampai rumah sms panas kasi sama ini olang :

kohjai,mat79,ijoy,km,appai,azmi, reseli,snipers,cikgu nizal dll ejek

sekian

5 ulasan:

mart lae berkata...

tu dia Long.......ambik cuti khas memikat.

tak dan dah nak tunggu cuti TBC ...

tahniah...bungkuih pagi petang

kohjai berkata...

terbakar rumah nampak apinye....terbakar ati sapalar yang tau.....betul2 HOLLIIAUUU wooo...xdak kesian nampak...TAHNIAH...

azmi bin abdullah berkata...

hang jaga Long...hang jaga....Grrrrr.....

CHILI DE' NGUKU berkata...

tahniah bro..hang memang la pemupus BH. kahkahkah..aku jugak jadi bdk baik.

Long berkata...

harrammm