Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Selasa, 30 Disember 2008

Laporan Mikat 27/12/08-Pagi Sabtu

salam

Selamat bercuti semua.sakan cuti lama hang pa noooooo.

Laporan Mikat
tarikh : 27/12/08
Hari : Sabtu
Masa:8.00 pagi
Lokasi : Ladang Sawit Jengka 17
Jentera : 2
Pikat : 3=2 tanah 1 jebak

Hari ni bincang dgn member saya azrul cdg nk pi mikat.kompom dgn azrul mai rumah saya awai sikit.azrul memang tepai masa.mmg tip top dia mai tepat time zebradove_010105s_thumbup.gif

siap semua pikat masuk cetok dan masukkan dlm jebak kami bergerak ke lokasi.lokasi hari ni tidak di lokasi tarik akar.tetapi lokasi baru.terus naik moto sambil dok melilau mata tengok mana ada bh yg baik.sampai lokasi matikan motor riuh rendah bh dok bunyi.sakan sungguh sini.sekor menembak naik atas sawit tinggi.cantekkkkkkk kata saya kat azrul.tu angga dia ! tak pa tunggu sat.angga sawit tinggi dh kenal pasti.keliling bh riuh rendah.yg otai melambung tadi sora mmg cun.bergetar di tengah2 suara dia.pikat seladang gantung(SG)tak sabaq dh nk keluar.dok bunyi ja dlm cetok.aduhhhh.tunggu la sat hang ni pun zebradove_120104laughter01.gif pacak pikat tepi jalan ladang berdepan ngan angga.cabut rumput sikit terus pacak SG je.Sg terus menekan saja.otai melambung naik lagi.tak lama lepas tu mai la otai di belakang kami.tapi apakan daya dia pi kona kot sebelah kanan kami di hujung pelepah sawit.habis.dia nampak moto.dok senyap ja situ.panjang ja leher.tak dak harapan dah ni.sat lagi cabut la tu.piiuuungggg dia cabut tak mai dah.silap park moto dekat sgt.jom la azrul kita pindah.lain hari la kita mai pulak.kami bergerak ke lokasi yg kedua.sampai laman kedua mati kan moto dulu utk dengar suara bh.hujung tu ada canteik punya sora tu.terus kami patah balik masuk sawit tinggi.tengok otai kwsn ni dh naik melambung menuju ke seberang pokok sawit rendah.cari punya cari pacak seladang jati(SJ) dan pacak SG di atas flatform sawit.SJ pacak dlm rumput sikit.SG di atas batu sikit.tempat menyorok di atas bukit di belakang sawit tinggi.nampak la kedua pikat.jebak gantung je.siap menyorok sambil dok tunggu tu riuh rendah bh berlawan suara.banyak betoi bh sini rupanya.tak pernah mikat sini.jam masa tu dh pukul 10.45 tgh.seko bh sampai dok menekan.alamak suara c tinggi tindan 2 kali.sedap betol bh ni.SJ apa lagi.tekan rapat serapat-rapatnya la.tak juga turun.mai melayar sekor depan SJ.tak juga turun.SG dok lambung guk dan menekan.tak jugak sampai.SJ lambung guk dan menekan lagi.tak jugak turun si sora C idaman hati.mai pulak otai sora kendur dok menguku betina atas sawit tinggi.haiiiiii.depa ni dok menguku sesama depa ka.azrul dok tengok MF melalui handset.nampaklah posting BL berkenaan dgn pikat otai yg nk juai tu.tak pa la hari selasa la saya reply zebradove_120104laughter01.gif

dlm hati tak dak chan la hari ni nampaknya.sora c x terjun lagi.dok menekan saja.tak tahan SJ dok tekan prufffffff. jauh sikit dari SJ.SJ apa lagi menguku sakan la dia.terus bh masuk laman SJ.azrul!azrul! tu dh terjun dh tu.azrul pun tertumpu kat laman SJ.tinggai habih MF sat.bh masuk laman tapi tak langgar racik.ahhh sudah.tak kena racik la pulak.alamak azrul tak kena racik tu.biar kan kat dia.inilah bh idaman hati saya.sbb apa kalau hangpa nak tau.dia naik atas belakang terus dia kompang SJ berpusing mcm helikopter.stlye kompang mcm ni silap hb pikat buleh jem dan kondem.bh naik melintang tapi kompang berpusing mcm heli tak jatuh ke tanah.mmg handal bh ni berlaga.SJ angkat kepak jatuhkan bh.terus kuku lagi.alamak kuku tindan bh ni.tak pa.SJ libas sekali dia tahan kepak tak masuk racik.racik kat kiri kanan dia saja.biarkan dulu .tengok mcmana kelaku bh ni.bh naik lagi sekali atas belakang SJ terus kompang berpusing mcm dia kompang memula td.ah sudah.sekali lagi hang buat lagu tu.hati berdebar dh ni.risau kan pikat je ni.SG di depan kami dok menekan panggil.lantak hang la.tak peduli dh.harap masuk la racik bh ni.sakan sangat hang kompang pikat aku.SJ bertepuk sekali lagi bh jatuh.naik lagi atas belakang.dlm hati SJ kuatkan kuda-kuda hang.jgn mengalah pada lawan.sayang sora hang kalau kalah.bila SJ kibas kepak bh jatuh ketanah terus dia masuk laman racik.hai.takkan tak kena racik lagi.racik keliling aku boh dlm rumput semua.dalam hati ,jgn hang cabut naik sudah la bh.hang dh jd idaman aku.bh dh nampak tali kaki Sj .leher panjang saja.tapi agaknya kaki dh masuk racik.tarik kakki dh azrul ! biar dulu.kdg tu tersangkut saja.biar dia tarik betul dulu.tengok dia dh tarik bersungguh-sungguh tu.terus saya capai cetok utk keluar.teru bh terbang naik atas sawit rendah tapi racik dh terbelit kat situ.inilah hasilnya.dpt jugak azrul saksikan aksi bh berentap di laman.rezeki hang azrul dpt tengok.lain kali kita pi lagi

user posted image

user posted image

tamat

p/s : hari ahad & isnin tak dak laporan mikat sbb hujan dh 3 hari tak berhenti

Jumaat, 26 Disember 2008

Laporan Mengajar Burung Baru 25/12/08

salam

laporan mengajar BB
25/12/08
8.00 pagi
laman suara tarik akar
2 ekor bb

hari ni nk ngjar je lagi.lokasi mmg dah di kenal pasti iaitu ldg sawit tempat bungkus 21/12/08 baru ni.member sms nk ikut sekali nk tengok.tak de hal beres.member baru saya dari sg nerek nk mai kerumah.leps beli sarapan utk femily terus bungkus si GAROK & sekor lagi masuk cetok.sampai lokasi mati kan motor riuh rendah kedengaran suara BH dok menekan sesama depa.terdengar suara anak beranak tarik akar.suara bapak lagi tinggi.laman mmg dh di kenal pasti.garok atas tunggul dan TD (Tali dua) di busut sikit.siap pacak TD terus pacak garok berdekatan.racik tak sempat habis pasang TD dan menekan zebradove_010105full_of_it_new.gif siap semua terus cari tempat menyorok atas bukit.so nampak jelaslah.TD tak berhenti menekan angkat guk,tekan lagi angkat guk.garok diam seribu bahasa.tarik akar makin kuat tekan di atas bukit.lantak hang.tak lama kemudian TA(tarik akar)melambung naik ke udara.marah nampak zebradove_120104laughter01.gif tapi tak hampir lagi dgn BB.makin rancak TD menekan dan lambung guk.TA lambung naik lagi.pusing belakang kami.masih tak turun.memandangkan cuaca hari ni sejuk betul jd kemungkinan bh pun jd perlahan.cuaca sejuk dan redup tanpa matahari sampai ke petang.garok kejap-kejap kembang bulu.TA pun kdg2 je menekan balik.pergi sana-pergi sini tapi tak rapat.tak pa hang lain kali la hang aku mai.hari ni mmg nk ajar burung baru je.member duduk sebelah saya pun syok dah tengok BH dok melambung dan menguku sesama depa.walaubagaimana pun tak pa lah.salah sekoq dh bunyi.hari ni pulak malas pulak nk cuti sbb hari jumaat.tahun baru nanti la cuti.so petang pun tak dak apa-apa aktiviti nk di buat.sbb cuaca tak mengizinkan.dok rumah tengok tv dan zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zebradove_010105thinking2_cut.gif

p/s : Thanks kepada sahabat saya azrul yg sudi berkunjung kerumah saya serta menemani saya mengajar burung baru.

Isnin, 22 Disember 2008

Laporan Mikat 21/12/08

Laporan memikat
21/12/08
Ahad-pagi
lokasi : ldg sawit j17

hari ni turun lewat sikit sekitar jam 8 am.lokasi mmg sudah di kenal pasti iaitu ldg sawit org tua.sampai di laman park motor kejap utk dengar suara bh.namun senyap sunyi.yg ada hanyalah suara merbah dan murai cacing dok buat bising.helang masih ada nampaknya ni.kedengaran seko menekan di kwsn jalan bawah.terus park motor & naik ke atas bukit di tepi jln menuju kandang lembu org tua.pacak pikat seladang terus menyorok.pikat buat kerja angkat guk.kdg2 menekan.BH masih tak sampai :evil: dekat sejam menunggu masih tak sampai dan senyap balik suasana.terus bungkus dan menuju ke laman lain.ronda-ronda berhenti di 1 kwsn ldg org tua yg lama sebelum pembahagian ladang peneroka dulu.mmg sini ada bh suara tarik akar sedap.berhenti motor.ada 3 ekor nampaknya suara tarik akar ni.mungkin anak muda dan bapaknya keras sikit.suara sedang berada jauh dari yg lain.saya berjalan ke depan sikit memilih laman depan angga durian.

Image



helang besar 2-3 ekor berpusing2 di atas udara.cabut rumput sikit dan pacak racik.pikat pun nak tak nak keluar cetok sbb helang dok pusing-pusing.siap pacak pikat terus duduk dulu dekat pikat biarkan helang jauh sikit baru menyorok.agak jauh helang pergi ,baru lah saya menyorok di belakang sawit atas bukit di belakang pikat saja.kira jelas la nampaknya.pikat buat kerja tapi masih takut2 sbb bunyi helang dari jauh.sbb kat laman ni berdekatan hutan simpan.dh tentu helang keluar masuk dari sarang.tak pe lah.biar dia biasa sikit.suara tarik akan makin dekat tapi tak masuk angga.menekan dari jauh saja.pikat menekan-nekan.tiba-tiba terdengar bunyi kepak burung melintas atas pokok sawit saya sembunyi.tak sempat nk perhati.dh terdengar bh menguku di bawah bukit di atas angga durian.tekan anggok-tekan anggok.alamak burung penguku.rupanya suara sedang yg berada jauh td dtg.pikat anggok dan menekan rapat.membuatkan bh lagi bertambah menekan.tak lama kemudian barulah Nampak bh hinggap sepokok ke 1 pokok dari bawah bukit.makin lama makin dekat.burung mcm ni bagus sbb dia cari sepokok demi sepokok mencari lawan.alamak…lagi jelas dh duduk depan pokok depan pikat.tapi belum naik lagi.bila dengar pikat anggok dia makin marah.bh melompat sedahan demi sedahan mcm org main gayut-gayut sukan olimpik la pulak :D

disebabkan tak tahan agaknya kena kutuk dgn pikat terus dia terbang naik menuju sawit tmpat saya menyorok.nasib baik saya kerat pelepah utk lindung saya menyorok.hinggap saja atas sawit terus anggok.tudiaaaaa…ada anggok angga pulak.lagi bagus.dok menekan atas kepala pikat.dok menekan saja tak turun.pikat patuk ranting kononnya nk buat sarang la tu :p terus bh terjun depan laman.silap saya tak sempat nk rakam.sbb terlampau syok sgt depan mata lah katakan.aksi anggok menganggok berjalan.bh masuk laman racik berpusing lagi.kaki tersangkut 1 mata racik tapi lucut.dia masih masuk lagi ke laman.racik di tabor keliling rumput.apa lagi dia masuk dlm rumput nk bedal pikat, pikat bedal dia balik.terus dh tarik kaki.kaki kiri sangkut masuk nk tibia lagi.kaki kanan sangkut masih anggok lagi.pikat tibia lagi.mmg degil bh ni masih nk bedal lagi terus racik kena ekor.bersimpul ekor masuk 2 mata racik.terus tertiarap.1 tumang racik kena kepak bh.luka sikit kepak di sebelah kanan dia tu.
Terus saya terjun dari tebing tempat menyorok tu utk ambik bh.punya la susah nk buka sbb semua dh terbelit habis pada bh.ekor habis semua tertanggal.

Image


Image


dh jd mcm ayam togel.

Image


saya ambik bh letak tepi pikat.pikat bedal 2-3 kali dan anggok lagi.tak pe dh.hilang terkejut dia.dan inilah hasilnya…………..

Image


Image


tamat

Jumaat, 19 Disember 2008

Istilah 4

TEMBAK / GERBANG

Tembak atau gerbang ni adalah merupakan istilah bagi terkukur yang suka terbang naik ke atas dari laman di tanah utk memujuk BH turun ke laman.Jenis tembak atau gerbang ni selalunya pikat yg berada di atas sangkar layang ,bila dia terbang naik dia akan terus hinggap di atas angga tanpa jatuh.itu tanda jenis tersebut

Khamis, 18 Disember 2008

Rakaman BH - GUK 2

video

Salam

Rakaman video ini adalah merupakan rakaman semasa saya turun memikat di suatu kawasan felda berdekatan dengan tempat tinggal saya.kebetulan masa tu masih panas jadi saya terpaksa tunggu dahulu menantikan cuaca panas redup.Kebetulan menunggu depan angga burung hutan.jd dpt lah merakamkan suara bh guk 2 tu.

Rabu, 17 Disember 2008

Album Sangkar Layang

salam

ini adalah merupakan sangkar yg di perbuat daripada seorang dari selancar.Sangkar milik pak halim ni.

Selasa, 16 Disember 2008

IKLAN 16/12/08

TERBARU

16/12/08

PIKAT OTAI PESUM UNTUK DI JUAL

1) OTAI PESUM
2) SELANG
3)TEKAN RAPAT
4) GAGAP
5) BULEH MAIN SUARA KENDUR & TINGGI
6) PANDAI PUJUK BH KE RACIK
7) ANGGOK BANYAK
8) BUNUH = 500 LEBIH

9) HARGA : RM1000.00



******************************************************************************************************

SEKOR LAGI

1) PESUM PIKAT
2) SELANG
3) BANYAK ANGGOK
4) BUNUH = 20 LEBIH

5) HARGA : RM400.00

KEPADA YG BERMINAT BOLEH email @ SMS SAYA LONG :

0199454303

Isnin, 15 Disember 2008

LAPORAN MIKAT 12/12/08

salam & slamat pagi semua

Ni ada la sikit laporan nk di buat sebenar nya zebradove_120104laughter01.gif

LAPORAN MEMIKAT
PTG JUMAAT
12/12/08
Lokasi :ldg sawit j17
time : 6.00 ptg
pikat : pikat kuku baru

sebenar nya malas lagi nk terjun mikat ni memandangkan musim hujan & musim helang suap anak.tapi memandangkan kaki tangan semua dh ketar ni jwbnya kena turun gak lah.kebetulan cuaca hari ni baik dan elok.mmg cantik la nak terjun mikat di samping keketaran tangan nk pegang cetok tu

kebetulan pikat pun nampaknya dh tak sabar nk turun buat pertama kali sbb dh tak bawak dia dari bulan 6 hari tu.dok pikir mana lahhh nak bawak ni.cuba try tempat baru sikit.jln punya jln sampailah ke lokasi.kedengaran bh dok menekan sana sini.aikkkk ? meriah pulak musim mcm ni.suara helang di angkasa membataskan telinga.tak pe lah try la dulu.mana tau pikat mau.kedengaran sora kasar kendur dan sora sedang dok lawan menekan di atas bukit sikit.tak pe try je sini.tempat x dak nk pacak.semua semak.depa ni tak meracun ladang ka.mana nk pacak ni ? atas jalan ni je lah.cabut rumput sikit pacak pikat dan pacak racik 21 mata.risau gak sbb lama x turun ni bubuh je lah 21 mata.selalunya 17 mata cukup.siap pacak pikat diam seribu bahasa.awat pulak ni.selalunya x pernah tuang ? oooooo..patut la sang pahlawan angkasa do pusing menunjukkan suaranya yg merdu zebradove_teratakian_mumc_banghead.gif

tapi pikat tak panjang leher.duduk je rapat ketanah diam-diam.tanda rileks la tu konon.bila sang kuku besi diam di angkasa baru lah pikat nk buat kerja.berdeguk ,menekan.apa lagi tuan pun senyum lebar laaaaa zebradove_010105full_of_it_new.gif

tak lama kemudian terbang mai sekor lintas atas kepala pikat dan terlajak ke pokok sawit depan.apa lagi pikat jenis kuku memang lintas saja dia terus kuku sakan.tuan pun tak senang duduk la.lepas telek kemudian telek lagi.pikat dok buat kerja lagi.menekan rapat sambil memujuk suara betina.cey-cey-cey.......pandai hang noooooo.buat sora betina.bh sora kasar byk anggok prussssss...terbang naik ke bh sora kecik.laaaaaa.awat hang pi sana daaaaaaa.tak pa dia pi ligan yg sana dulu la tu.dlm lima minit pikat dok pujuk dia mai balik.hinggap je terus kuku.sora kasar.pikat tekan lagi pujuk lagi.dalm hati tuan, bila la nak turun hang ni bh oooooiiiiiii.mata tuan melilau merata-rata risau gak sekarang si kuku besi dok cari makan nk bagi makan permaisuri.jam dan pukul 6.30 ptg.tiba-tiba pikat anggok.awat pulak...laaaa rupanya bh dh landing depan dia.cantekkkkkkk.aksi kuku menguku pun bermula.bh pusing sana sini nak masuk.racik gelap membataskan dia kot.pusing sana pusing sini.kebetulan racik saya pasang berterabur di kiri kanan.so kalau dia kuku ke kiri atau ke kanan insyaallah la rasanya.BH dh msauk laman racik nampaknya.dh tarik kaki nampaknya tu.tapi masih kuku lagi.saya biarkan dia dulu.biar sampai tarik kaki betul baru nak keluar.nampaknya dh pasti tarik kaki tapi masih kuku lagi.apa lagi terus je la keluar.dan ini lah hasilnya

user posted image

user posted image

tapi alangkah terkejutnya bila pegang saja

patut la hang garang sgt.rupanya ada tanda nooooooooooo.belekn punya belek.badan besar.cekup pun tak lepas tangan.manik kecik, kaki besar dll

user posted image

walau bagaimana pun ok lah.nk cas pikat dh 6 bulan tak bawak rupanya menangkap hat ada tanda.

tammat

long

Jumaat, 12 Disember 2008

IKLAN 12/12/08

TERBARU

12/12/08
Jumaat

Adalah dengan ini saya ingin menjual burung baru (bb) pesum saya :

1) GUK 1
2) SELANG
3) RAJIN TEKAN
4) ANGGOK PUSING RACIK
5) BUNUH 11
6) HARGA : RM350
7) LOKASI : JENGKA, PAHANG

Berminat boleh hubungi saya :019 9454303

***********************************************************************************************

ADALAH DENGAN INI DI MAKLUMKAN BAHAWA PESUM NI SUDAH ADA PEMBELINYA

SOLD OUT

Jumaat, 5 Disember 2008

Album Video

video

Rakaman video ni saya ambik semasa memikat suatu ketika dulu.Di sebabkan jerumun saya buat dekat dgn BB, jadi nampak lah sikit-sikit BH beradu ngan BB saya tu.Di sebab kan risau BH cabut maka rakaman di buat di celah-celah daun pelepah sawit.Harap maaflah ye kiranya gambar kurang jelas.Tetapi kalau kita peratikan betul-betul nampak lah BH naik atas laman racik sambil menguku.

Dan............................

Kat bawah ni lah hasil nya.............................



video

**************************************************************************************************************

Dan yang ni pulak adalah merupakan rakaman suara BH (burung hutan) idaman saya.BH ni adalah jenis penguku.Suara tinggi.Tekan rapat.Tapi sayang BH ni tak sempat masuk racik sebuah motor lalu di sebelahnya sebab saya pacak di tepi jalan berdepan dengan angganya.Insyaallah next trip akan saya cuba sekali lagi memandangkan dia masih ada di ladang orang tua saya.



video

Album 5


Member tengah dok tolong saya buka racik yg bersimpul tu.sementara saya ambik gambar.Bungkus sekor masa mikat di Jengka 18 tu he he he...

Album Makanan

Makanan ni kita namakan kambu @ sambau.Untuk pikat saya gunakan kambu hijau , atau kambu campuran madu untuk musim hujan.Jika musim panas ,saya gunakan kambu @ sambau yg putih saja.

Album Masa Lapang


Sementara tiada apa-apa hendak di buat,jadi saya penuh kan masa lapang dengan membuat tali ulat untuk koleksi sendiri saja.Orang kata time sesak tu buleh la untuk kegunaan sendiri.So buleh la jimat sikit.cumanya tali kajau kena beli la.


Kat atas tu adalah merupakan tali benang biasa.itulah merupakan tali mudah di dapati di kedai2.yang terbaik adalah tali daripada power pro braided.kerana ketahanannya.

Dan di atas tu juga adalah merupakan tali ulat jenis papan biasa.

Nak belajar buat tali kaki belah rotan ?

kena mai jengka la........................... he he hee............... tak tahu lah saya mcmana buat tali ulat belah rotan tu.

Khamis, 4 Disember 2008

Pengenalan

Pada ruangan ini saya ingin memperkenalkan semua jenis-jenis peralatan yg sering di gunakan oleh pemikat untuk tujuan memikat khususnya.

Di harapkan semuga kita dapat mempelajari nya bersama-sama.

Pengenalan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pada ruangan ini saya namakan dengan judul KOLEKSI ALBUM.Koleksi Album ini adalah koleksi gambar-gambar dalam simpanan saya untuk dikongsi bersama anda
bagi menceriakan blog ini.

Di harapkan anda semua terhibur dan gembira dengan adanya koleksi Album ini.

Mana yang terkurang ,kemaafan di pinta.Maklumlah saya masih baru lagi di dalam pembikinan Blog ni.

Pengenalan

ISITILAH

Istilah adalah perkataan atau loghat atau dialek dalam dunia terkukur yang sering di gunakan oleh semua pemikat.Pelbagai -bagai istilah yg di gunakan.Contoh di sebelah utara istilahnya lain.Di sebelah selatan lain istilahnya.Tetapi walau bagaimanapun berbeza istilah , penamaan atau pemakaiannya ada lah sama pada kaki pikat.

Album pikat

Album pikat ni saya terbit kan adalah utk berkongsi koleksi burung saya yang mana saya rasakan ada potensi untuk di jadikan pikat di masa akan datang.





  • Burung ni saya namakan GAROK.
  • Guk 1
  • Gagap.
  • Tekan rapat.
  • Tekan angguk.
  • Penguku.
  • Suara kasar (B)
  • Warna bulu coklat
  • Usia bela lebih kurang 2 tahun di atas sangkar layang.
  • Tangkap burung hutan = sekor
Kat bawah ni suara GAROK dia serba sedikit dan baru belajar bunyi.


video

**********************************************************************************










Yang di sebelah atas ni pulak adalah guk 2.Dari anak.usia bela lebih kurang 3 tahun.Buat masa sekarang sesekali angkat guk dan menekan.Sora kasar nyaring.Ekor bercabang 2.Kaki tinggi.Kena simpan lagi setahun.

Album 4 - WARGA TTF































Salam

Ini adalah antara warga-warga TTF yang sudi berkongsi gambar bersama kami.Nama-nama tidak perlu saya masukkan.cukup sekadar gambar sahaja.