Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Jumaat, 4 September 2009

FIZIKAL TERKUKUR BERGAMBAR

salam

Atas permintaan warga TTF dan semua pembaca blogs ini maka dengan ini saya membuka 1 tajuk berkenaan perkara di atas.ini juga untuk memudahkan kengakawan baru mempelajari sifat dan fizikal terkukur bergambar.

amat praktikal dan mudah di fahami.

insyaallah.







kalau sahabat semua nk pilih burung utk di jadikan pikat.tengok ciri2 burung kat atas tu.gambarr tu antara ciri2 pikat yg baik.semua cukup sifat dia.

cari mcm tu dari segi celak, mata, paruh, dada,sisik ikan, batang bulu lipas,

roma sisik ikan tu adalah penurun yg baik.tetapi ada lagi yg lebih baik dari itu iaitu sisik kerang.Dan yang paling penting adalah suara nya yang memainkan peranan untuk membuatkan burung hutan cepat atau lambat sampai atau terjun ke laman.

_________________
longkedah@yahoo.com

4 ulasan:

eddyprof berkata...

hai..klu d pahang d sebelah mana yg boleh dpt mikat bh yg power2??kongsi2 la ckit...untuk keseronokan.bru2 ni sy g kt kg gantok phg.bunuh 2 ekor bh..ada gagap 3 ketul..yg syoknye lansung x celey..blik dgn hati yg gumbira...

eddyprof berkata...

klu blh long show la gmbar bulu penurun plak...

Long berkata...

di pahang ni sebelah kwsn bera, triang,dll lg tempat bh memang power.
bh banyak di lepar.kwsn luas.

bulu penurun ni di sisi kepak.bulu lipas hitam dia menuju kearah kaki.bulu dia tidak menghala ke arah belakang.bulu roma sisik ikat di tepi bahu tu semua menuju ke arah kaki.tu cuma sekadar penanda saja.penurun yg baik adalah suara.

najmi berkata...

Klau nk cari denak cri kat kwasan melati dkat dgn keratong..membe sye ade jual