Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Khamis, 22 Oktober 2009

BH IDAMAN - 16.10.09 - PAGI JUMAAT

Salam


Hari ni memang nk running bb je.cubalah juga turun ke laman.Memandangkan mlm td hujan lebat.maka hari ni(jumaat) nk try.selalu kalau mlm td hujan esoknya bh galak.saya turun kelaman jam 9.00 pagi.cuaca pun berkabus sikit2 lgi.

lokasi :
sempadan j17 & j16

masuk ke laman sini saja je.pasai kat sini x pasti ada bh ke tidak di sini.sampai ldg ni berhenti motor terus perhati dengar je.mungkin bh terkejut motor saya .tiba2 bh berbunyi sakan.ada 2 ekor.todiaaaa.suara kasar cantik.sekor sebelah depan dan sekor di sebelah kanan saya.mata dok perati mana dia.tengok dok atas sawit tinggi.dok menekan.todiaaaaa.nin dia bh idaman saya. terus saya tolak motor ke belakang perlahan2 di tepi jalan.mana pulak nk pacak ni.pacak tepi perdu sawit bersetentang dgn bh.tetapi dia terlindung sawit tinggi 1 lagi.siap pacak saya jln perlahan2 masuk menyorok.bb buat kerja lg membuat bh marah.prapppp mai sawit belakang saya.lama dok situprap mai atas sawit tinggi tempat saya sembunyi.prap.mai sawit dia td.bb angguk dan patuk tanah.bunyi sekali sekala saja.biarkan.bb bunyi lg.prap dia mai betul teradap depan.motor pilak lalu tepi tu.namun dia tidak lari.masih atas sawit depan bb.pastu motor pulak patah balik.addoiiiii.lantak lah.tp dlm hati apa la hari ni lalu kot sini.lepas je org tu lalu terus bb buat kerja balik angguk.x tahan agaknya dia (bh) terjun di atas jalan.jauh terjunnya.terus menerpa ke arah bb.dok patuk tanah.terus menerpa lagi ke bb.baru menguku.dan masuk laman dari belakang.menguku2 terus sangkut. nin dia bh idaman yg memang menjadi idaman saya.game dia x yah bagi tau la.biasa je.kopi o je.




tengok jam udah pukul 9.15 pg.terus mencari sekor lg yg dok berlawan dgn dia td.tp dh x dak di situ.mana dia pi ni.depan sana agaknya.terus saya masuk kedepan dan cari di mana bh td bunyi.matikan motor dok amati di mana dia.tiba2 terdengar dok bunyi lorong sebelah kanan saya park motor.terus tolok moto ke depan sikit.sah dia rupanya.dok sini hang noooo.terus masuk lorong dan himpit .nampak dh melambung naik terus ke depan lg.biarkan.sekor lg suara kecik rapat dok berlawan dgn dia.jln depan sikit nampak sora kecik dok atas tunggu sawit mati.perhati laman terus pacak laman curi.siap semua terus menyorok selang sepokok sawit rendah.kali ni saya bawak turun denak pulak.denak seladangjati terus buat kerja.patuk sat terus angguk laman.tekan lg.tiba2 melayang sekor kat sawit depan.nampak dah bulu ekor putih terbang rapat.bila nampak je bh sampai terus sj buat kerja angguk ,selang,angguk selang,sulam angguk sulam angguk.prappp sora kecik himpit lg dekat.pruffff melayang depan denak.adegan lawan sora bermula.sora kecik perap je lebih.tengok sora kasar td sudah mali.ceyyy..pruffff atas sawit rendah yg sama tetapi berlainan pelepah.sora kecik pusing ke arah sora kasar.terjongkit ekor sora kecik marahkan sora kasar.biarkan.denak buat kerja lg.sora kecik pusing balik kearah denak.prufff landing dlm laman.aikkk x kena racik ka.terus masuk laman.turun kepak dia prpa-prap-prap-prap.fuhhhhhh bh bantai pikat.nk yg di cari ni.mcm heli kopter di buatnya kat denak saya.yg special nya bh ni turun kepak rapat ketanah terus pusing memukul.iskkkh kalau buleh hat ni cukup cantik.memang betul org dulu kata .bh di waktu pagi bh memukul denak.x salah lagi.x tahan nampak bh berlaga terus sora kasar turun masuk laman.sora kecik takut rupanya kpd sora kasar.prapp dia keluar laman.aiiiii x kena.kali ni sora kasar pulak berlaga ngan denak.prap sekali terus keluar laman terus menguku dlm laman racik.terus sangkut dh.tetapi sora kasar nampak dh sora kasar kena terus dia menjauhkan diri dia sikit.panjang je leher dia.payah dah ni.terus sora kecik naik sawit td semula.terus saya keluar ......

nin dia
tengok jam sudah pukul 9.30 pagi.terus balik

preng

sampai rumah terus tanda bh kopi o td masuk ladung halimunan

sekian

5 ulasan:

xreal006 berkata...

tahniah long...kopi o bukan sembarangan nooo..cap kapal api kaaa...kaw punya..hehe..sakan BB long menangkap saja noooo..sj pun turun jugak noooo..warming up ka?

din...zafiz berkata...

nah hai....
tahniah long..... siap 2lwn 1 tu.....
kalau hg kata hat kopi O ni aku xberapa nk percaya long... ha. ha, ha....

tang masuk ladung halimunan tu.....
membuatkn aku yakin dia akn ditambat....

bgs3......

ayamskudai@yahoo.com berkata...

salam..tahniah long..duo sekali turun...aku nak dapat seko pun payah...hehehe

layangmas berkata...

tudia long sekali pulun 2 ekoq sekali jalan...

azmi bin abdullah berkata...

long=bungkuih
bungkuih=long
apa2 pown tahniah...memang hebat!
bila la saya nak buleh pikat lagu tuh...