Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 30 November 2009

TALI ULAT BELAH ROTAN





Salam

Di sini saya ingin berkongsi gambar berkenaan tali ulat jenis papan dan jenis belah rotan.
jenis papan ni selalu kita jumpa dan di jual di kedai2 burung atau ikan.namun jenis belah rotan agak susah di dapati di kedai2 kerana orang yang membuat jarang menjual hasil belah rotan tersebut.kecuali ada kedai2 tertentu sahaja yang mana pembuat menghantar jenis tersebut di kedai.

jenis belah rotan kombinasi 5 tali tak kiralah samada jenis braided atau nylon.cumanya utk ketahanan kita akan gunakan jenis braided power pro utk zaman sekarang ini kerana kualiti dan ketahanannya.jalinan nya sama sahaja dengan tali ulat jenis biasa.cumanya jalinan di papannya berlainan dan lambat sikit dari jenis papan biasa.dan di dalam nya pulak berjalin seperti rotan.mempunyai longkang 4.

lihat gambar di atas

4 ulasan:

ayamskudai@yahoo.com berkata...

salam aidiladha,
tq atas info diatas...bila nak bukak kelas buat tali ulat..ramai yg berminat nak join...

Long berkata...

salam kembali

Insyaallah akan saya usahakan sedikit masa lag khas ukt pemikat semua.kena suruh org rumah tolong ambik gambaq he he he

din...zafiz berkata...

salam long,
ishh... lemaihh aku tgk tali ulat hg. cantik2 saja...
org berseni dia buat apa jadi nooo.... hehe

la ni duk buat apa pulak haa......

Long berkata...

salam
x dak la din.buat sambil2 ja tu bg habih masa terluang.dok rumah x leh dok saja din.kena ada kerja jugak.dok saja mula la cemuih.tu yg dok pulun buat tali ulat pelan2 tu.tak la segak mcm org lain buat.tu pasai x juai.utk guna sendiri saja.la ni dok ada perancangan nk buat labu pulak.x dak masa lg.jebak pun x siap lagi.x tau la bila nk mula balik