Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 9 November 2009

7.11.09 - MIKAT WITH TTF MEMBERS

lap mikat
7.11.09 - sabtu
RPR (research plantation resort)
BB

Alhamdulillah hari ni planning ngan kohjai dpt bersua sekali lgi ngan TTF MEMBER.kali ni di RPR.pusat penyelidikan terbesar di pahang.lokasi di bawa oleh geng kohjai kelaman.kami di sediakan motor.saya naik ngan malek.di pendekkan cerita pusing punya pusing sampai laman kami.geng lain entah kemana hilang.kami redah ajelah berdua.jalan pun main hentam je masuk malu

sampai laman 1st bh teradap ngan pikat malek.sakan pikat malek bagus namun bh x terjun.helang pun banyak.jadi kami pindah laman lain.di pendekkan lagi cerita kami sampai laman lain.mat indok pulak potong sawit.lantak la.kita dengar dulu.saya cuba tiup 3-4 kali terdengar sora bh sahut.malek kata ok jom .malek naik atas saya pacak tepi perdu sawit tepi jalan udah.park moto ke tepi selang sepokok.siap pacak terus ambik tempat selang sepokok pelepah turun tanah.nampak jelas dok dlm kelambu.bh di sebelah atas dok lawan ngan pikat malek.sebelah saya x dak langsung.tunggu lagi.jam dh pukui 10.00 pagi.tiba-tiba bb saya menguku dan menekan.sah ada bh ni.tapi entah di mana.x dengar pun bh bunyik.tunggu lagi.bb saya pulun lagi.aiiii dok tang mana agak2

pasai bb saya tak leh dengar bunyi bh terbang.dia mesti nk bunyi malu
saya dok intai punya intai rupanya bh dok sepokok di depan bb saya.nampak dh dia dok panjang leher pusing kiri kanan.pasai apa ? pasai dia nampak moto saya park di tepi jalan.moto pulak warna merah.

bb menguku laman.prufffff bh mai landing depan racik.menguku kiri kanan.pusing sana sini.todiaaaaa bh celir.dh nampak racik geram

alamakkkkk sora diaaaaaaa..........iskkkhhhh harap masuk la .hati x sedap dah ni.menguku lagi.turun dlm longkang kecik.naik balik.melilau ja depan racik.sudah dah ni.x dak harapan nampaknya ni.bb ajak masuk laman.bb menguku arah tumang supaya bh masuk.namun dia x masuk jugak.dok pusing ja depan racik.entah mcmana dia nak masuk jugak terus kena racik tersembunyi 1 di ujung rumput.tengok dh tarik kaki.dlm hati tersenyum lebar.terus keluar.dan tengok bh ni lah rupanya



perbetul racik tengok malek dh mai dah.kami pindah laman lain.pusing sana sini sampai laman lain.jam dh 10.30 pagi.terdengar bh dok lambung duk.saya habaq kat malek pi la himpit.malek kata dia nk ke depan.x pa aku nk makan sat nooooo.perut dh berkeriok bunyi.pasai pg td minum ja.dok makan pastu simpan separuh pasai tengahari x keluar dh nampk gayanya ni.simpan separuh dan dok rehat sat pekena rokok sebatang terus himpit bh yg lambung guk td.malek dok pasang pelepah.saya berjalan pelan2 ke depan.mat indon pulak dok kait sawit belah atas dekat bh bunyi.himpit lg.kali ni himpit rapat betul.siap pacak masuk kelambu sepokok je.pasai laman x dak nk pcak.pck tepi rumput dkt perdu sawit je.risau gak dok jauh musim helang banyak ni.bh senyap.ah sudah .dia nampak ka.lantak la.tunggu sat bh bunyi balik.bb saya tekan .pruffff mcm moto hat nasir naik punya laju bh mai .pruffff atas pelepah bb.bb menguku.namun bg senyap saja.dok pusing sana sini atas pelepah sambil panjang leher.awat pulak.dia nampak racik ka.bb pujuk lg.dia x senang duduk.pruffff ke pokok atas bukit.sudahhhhh.dia nampak la kot ni.mat indon makin hampir dok kait buah .tau2 bh terjun ke tanah di sebelah sawit .tengok dia berjalan mai dah.ada chan bh ni.terus dia masuk menguku dlm laman.pusing sana sini.bb pujuk masuk laman.dia masuk terus tarik kaki.menguku lg tersungkur.bb menguku lg.bh bangun menguku lg.terus saya keluar.masuk bh dlm jut trus bawak racik perbetoi kat motor.....
nin diaaaa



pastu kami pindah ke laman lain............itulah hasil di sebelah pagi.sebelah ptg bh cabut saja .helang dekat 7-8 ekor dok melilau kat atas.burung merbah dok bsing x henti2 geram

sekian laporan.petang hujan sikit.kami tunggu juga dengan malek.pikat malek berapa kali teradap ngan bh sedap2, tapi bh x masuk.hujan berhenti kami masuk laman sekali lagi.namun bh senyap pulak lepas hujan tu.tengok jam dh pukul 6.abg saufi call tanya x keluar lagi ke ? dia org dh siap karaoke dh kat kedai padi td guling
amboihhh awainya depa keluaq.terus kami keluar........

sekian

3 ulasan:

din...zafiz berkata...

bungkuih saja hg nooo.....
bagus2.... aku suka, ehmm ehmmm...
hehehe

tahniah long......
prengggggg

azmi bin abdullah berkata...

long memang mantop!!!

Long berkata...

bh biasa ja tu