Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 28 September 2009

Patern Laga

Salam

Di sini saya ingin berkongsi bersama sahabat semua berkenaan pikat atau denak yg jenis pattern laga.memang tidak dinafikan jenis inilah yg di cari oleh semua kaki pikat.

Apakah faktor pattern laga ni ?

pattern laga ni antaranya :

1) badan kecil
2) kaki ada pecah
3) sisik kaki di tepi macam belon kecil-kecil di tepi (sisi) kaki dari jari sampai atas kaki.
4) kuku halus mcm jarum
5) kaki tinggi sedang

itu antara rupa pattern laga.kebanyakannya pattern laga ni bulunya x cantik sangat.dan kadang-kadang bentuk badan kecik macam jantung pisang.kekadang tu kecik macam burung betina.pasai apa pattern laga badan kecik ? mudah untuk dia beraksi.kalau ayam laga kita nk tengok leher besar kepak jatuh kebawah.kalau terkukur ni pattern laga badan kecik.badan kecik dia lincah di laman.nk cari pikat badan jangan terlalu besar macam merpati atau punai.cumanya yang kita nak adalah dada nya saja mcm pattern merpati atau punai atau itik.kerana dada bulat kuat.pikat yang berbadan besar sangat mudah letih.

17 ulasan:

azmi bin abdullah berkata...

Long, kalau disertakan dengan gambar lagi baguih :), jangan marah noh...

layangmas berkata...

long...

heran dan musykil saya long...ada depa kata hat yg jenis2 berlaga nie kalau nak tau masa kita pegang badan sesekor brg tu kalau keras tu jenis laga...
betoi ka mcm tu long???

Long berkata...

salam

mie- insyaallah kalau ada gambaq dia nanti saya boh bentuk patern laga.mudah ja mie.pattern laga mcm denak hang hat kita mikat kat IoI bahau estate dulu tu.tu pattern laga.

azrul - badan keras sesuai main tanah.badan lembut sesuai main jebak he he he.kalau pegang bulu bh mula-mula dpt berduri hati2 tu bh baik he he he..prengggggg.kalau meremang bulu tengkok naik masa pegang badan dia berduri tinggalkan salah sehelai bulu ekor dia buat kenang-kenangan tuan lama dia.

layangmas berkata...

long...

kacau nie long...ada virus kat pc long ka...bkk2 blog keluar virus

Long berkata...

salam

ya ka

tp x dak apa2 pun ?

layangmas berkata...

hehehe....virus terkukur la long hehehe....
long dah kena!!!!!

Long berkata...

salam

hantu betoiiiiii.
wakena beb ka ni ?

ingat april fool.tp dah lepaih dahhhh ha ha ha ha

Long berkata...

jengka menunggu ha ha ha ha......

prenggggg

din...zafiz berkata...

virus terkukur? punca dia byk brg sedap la tu.... keh keh

layangmas berkata...

kah..kah..kah..mcm2 ada noooo....hahaha...

layangmas berkata...

ada ja jln din nak pekena aku noooo....cerdik hg din...hehehe...

layangmas berkata...

eehhh...baru perasan laaaaaa!!! blog long dah berubah wajah...amboih ehhh cantik la long...nak tiru long lah hehehe...

Long berkata...

salam

dok tengah upgrade azrul.he he he.blog hangpa baru saya pun nk gak hat baru.kira baju raya baru la ni kottt..he he he he.dok tengah adjust warna x cantik lg

layangmas berkata...

salam...

amboih long habis semua beraya tahun nie hehehe...

Long berkata...

ha ha ha ...sikit2 ja

din...zafiz berkata...

nah hai....
aku ingat tersilap buka blong lain tadi...
hehe

Long berkata...

salam

ha ha ha.....

baju baru la din.