Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 23 Mac 2009

Laporan Ngajar 22/3/09 (Ahad)

Laporan ngajar bb
lokasi : ldg org tua malu
tarikh : 22/3/09 ( Ahad)
masa: 12 tghari
BB : guk 2 gantung & garok

memandangkan hari sabtu balik rumah pak mertua jd malas rasanya nk bawa burung kesana.biarlah rehat je lah hari sabtu tu.ahad pagi pukul 7 pg terus balik kerumah. agak2 mmmmmmmmmmmmmmm..mana nk bawak hari ni ? try g2g & garok lah.

siap masuk cetok terus bergerak ke laman pertama lebih kurang jam 9 pg.sampai laman 1st try pacak g2g.sakan bunyik.dlm hati ok lah bb ni sukanampakgigi

bh x sampai juga.makin jauh makin jauh.kedengar guk 3 jati dok bunyi kat bawah bukit.jam dh pukoi 10 pg.kemas burng pindah laman 2nd.sampai laman pekena rokok sebatang sebelum pacak nk dengar mana hat depa nak.nampaknya g2g nk main .siap pacak tunggu sat g2g buat kerja.ok a nih pindah laman pun masih ON jugak.si garok ni je x nak main lagi.bh mana la dia nak ni agak2:

x lama kemudian riuh rendah bh dok menekan atas bawah.sora kasar dok main belah atas namun x jugak sampai.dok ja situ.bukan laman dia ni.sora kendur atas bukit jugak 3 pokok dr sg2 pun x turun.x lama kemudian dengar guk 2 jati bawah bukit 4 pokok dok bunyi.g2g terus buat kerja dok berdeguk saja dari td.hang ni asyik dok panggil saja nih.pusing sana panggil.pusing sora kendur panggil.pusing guk 2 jati panggil.tau2 guk 2 jati naik atas bukit pulak.pastu dia kalah ngan sora kasar terus pap pap pap naik atas pokok durian belakang saya.bila nampak saja g2g terus menekan rapat tak sangga.bila dengar je guk 2 jati belakang tu bunyi barulah garok nk main dlm cetok dok sakan dh menekan dan tarik guk.tau2 guk 2 jati senyap.prapppp terbang pi jauhhhhhhhhhhhh kerate

angkat semua pindah laman utama yakni ldg org tua .sampai situ jam dh pukoi 12 tghari.x pa la pacak je la sambil jaga ladang.g2g sebelah kiri saya dan garok sebelah kanan saya.nampak le depa berdua ni.guk 2 mula kerja.rajin la pulak g2g ni.awat garok ni x mau bunyi sepatah ni.suasana mula2 mmg senyap sunyi.tapi ada sekoq dok melambung hujung sana besaq dia mcm bapak ayam guling

sepuluh minit berlalu barulah kedengaran bh sahut menyahut.dlm hati cantikkkkk.harap laman ni bukan laman mengajar.g2g je lah dok pulun.tp heran dia ni asyik dok panggil saja dari td.panggil tekan x dak lg.lantak hang la janji hang nk main.sampai sekor tarik akar.pastu sampai sekor pak tarik akar lg ganas.hujung atas bukit ldg org tua sora c tekan mcm ketapi.alamakkkkkkk tuan tanah bukak ladang baru nih.anak tarik akar ni ganas nampaknya ni.aggresif nampaknya.terus naik pokok sawit tinggi tepi saya.sib baik buat jerumun dgn pakai baju loreng pak sedara.g2g tekan rapat.barulah garok bukak sora 2 patah.tarik akar pindah pokok pap pap pap ke tengah2 antara g2g & garok.so mana dia nk pilih ni.g2g terus je kerja.garok diam la pulak.tak lama kemudian tarik akar piuuuuuuuuuu melayang depan garok.ku ku ku ku ku kukukuk teghotow kuku.iskh iskh iskh.......burung idaman depan racik.masalahnya garok ni kategori bb x mau nguku dia dgn lawan.hancussssssss.kedengaran adik lepas lembu la pulak dari kandang atas bukit belakang saya .kes naya nih.tengok lembu dh berterabur cari makan.bila nampak lembu terus dia prap naik ke pokok sawit rendah sebelah.dok senyap.alamakkkkkk lembu ni mai kot ni la pulakkkkkk.sekor dok makan dekat g2g.tapi g2g tak peduli kat lembu terus buat kerja panggil tekan panggil tekan.ok la hang ni.lembu pun hang selamba ja.jgn la lembu tu pi tala kat g2g .alhamdulillah lembu tu mcm tau kata hati saya ejek terus koner kot belakang.tarik akar pindah pokok sebelah yakni atas kepala garok.dok tekan situ dan nguku.berapa punya banyk barang tarik akar niiiiiiiiiiii.aduuhhhhhhh tepuk tepukdahi di buatnya.garok x nk main la pulakkkkkkk.panas matahari dh bukak tirai atas badan g2g.namun dia tetap dok panggil tarik akar pi kat dia jugak.bila dia duduk atas kepala jwabnya dia nampak dh la tali kaki dan racik tu.terus dia dok bunyi situ je lah.pak tarik akar menguku atas bukit belakang saya terus dia naik la .iskhhhhhhh.tngok jam pukul 12.45 tgh terus keluar.tarik akar nampak saya keluar terus cabutttttttttt.bungkus semua cauuuuuuuu.jaga hang next time.kalau itu rezeki saya nk try next time

3 ulasan:

Azmi bin Abdullah berkata...

Puas la mikat Long,cuaca pun baik sekarang nih.Pikat pun semua tip-top nampaknya.

poknikkelate berkata...

salam
long kat kawasan long tu banyak otai2 yang garang dan galak....long boleh saya tanya tentang suara garok dan g2g.....long tarik akar tu boleh tahan garang dia ye long.....tapi lau masuk jut....jawapnya senyum memanjang ler....hehehehe.....long boleh tak long masuk kan jenis2 @ bentuk2 jebak berserta dengan harga dia manalah tahu saya berkenan dan mahu tempah dengan long....long jikalau burung kacuk sesuai tak dijadikan pikat.....kerana kawan saya ingin menjual burung tu...suara dia macam bh.....ape pendapat long.....

Long berkata...

salam

jebak ada pada album jebak yg saya masukkan tu.buat masa sekarang saya stop dulu pembuatan jebak.sebab masa tidak mengizinkan.insyaallah ada masa saya akan mulakan semula.burung kacuk boleh di jadikan pikat.tak de masalah.baik jebak atau tanah.berapa harga dia nk jual tu ?