Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 16 Mac 2009

LAPORAN MIKAT13/3/09



salam

lap mikat
tarikh : 13/3/09
hari : ptg jumaat
waktu : 6-7 ptg
lokasi : ldg org tua
pikat : SG

memandangkan Sg ni dh lama x turun maka try bwk turun lah jugak sbb sakan dh nampaknya tu.cuaca nampaknya redup saja.tak pe lah bawak je la sambil anak nk tengok kambing peliharaan tokwan dia sukanampakgigi masuk ldg jam 6 ptg.kebetulan adik ada di kandang , so tinggal anak di situ bersama pak sedara dia.saya turun ke bawah sikit je di ldg org tua.x jauh pun dkt je seminit dh sampai laman.laman selangkuku menjadi pilihan.siap pacak , angin kuat mai.aik nk ujan ka.cuaca nampak mendung sikit.x pa la tunggu ja la.semua x bunyi dgn angin kuat.buat keputusan pindah laman kat sawit rendah ldg org tua.depan sawit tinggi tmpt tangkap baru ni.angin mula berhenti.tiada tanda nk ujan.kedengar bh mula bunyi balik di hujung ldg org tua.guk 2 dok tarik guk.sora sedang kasar pun dok sebelah sana dok berlawan dgn guk 2 tarik akar.tgok laman terus pacak SG.SG buat kerja.terus sora sedang kasar sampai atas pokok sawit tinggi betul beradap dgn SG.SG tekan dia pun tekan.SG saya bawa sbb dia x pernah main laman sini.kalau bawa yg ? mungkin dia dh kenal suara.Sg tekan lagi tp tiada tanda bh nak turun.SG buat suara sergih(malas) terus bh terjun dlm laman racik.kuku punya kuku dah tarik kaki.dpt jugak hang noooooo.siap masuk dlm jut, betulkan racik pindah selang 5 pokok di depan angga guk 2 tarik akar.tarik akar dh pindah pokok dok berdeguk di hujung ldg org tua.saya pacak depan angga guk 2 di sawit rendah menghadap sawit tinggi(angga guk 2) SG buat kerja terus guk 2 sampai balik atas sawit tinggi(angga dia).SG menguku dan menekan sora sedangnya.terus guk 2 melayang ke arah pokok di belakang saya menyorok.sib baik dia x nampak saya.saya keluar pergi menyorok bawah sawit rendah bersebelahan angga guk 2 td.guk 2 di bawah dok menguku dgn bh tarik akar yg lain.dlm 5-6 minit dia dok menguku dgn bh lain tu,mata dok tngok jam dh pukul 6.45 ptg.hai sat lg gelap dh ni.Sg panggil lagi terus guk 2 mai balik atas angga dia.bila nk turun nih.dok lawan tekan terus guk 2 melayang depan SG.nguku punya nguku guk 2 dh nampak tali kaki SG. agak2: silap saya pacak tumang atas kwsn cerah sikit.dia nampak la pulak.panjang je leher.menguku lg keliling laman.dh nampak racik plak dh.dia bergerak sejengkal sikit pastu buat pusing2 makan.dia pusing ke arah tepi semak sini nk masuk jugak.menguku setempat pulak.haiiiiii....silap betul ni.dia nk masuk tapi teragak2agak.jam dh pukul 7 ptg.kedengaran naikmotor pulak lalu situ.dlm hati x dak dh ni nampknya ni.terus guk 2 naik pokok rendah depan SG.hari nk gelap x turun dh ni.SG tekan lg terus guk 2 turun balik.tapi kali ni dia turun dlm racik.menguku punya nguku kaki dh terasa ada benda agaknya.terus nk tembak naik.terus saya keluar masukkan guk 2 dlm jut, cabut racik semua perbetulkan kat rumah lah.sbb hari nk gelap.dlm hati alhamdulilah dpt jugak hang kat aku nooooooo sukanampakgigi

p/s : video & pic nothing to display malu

4 ulasan:

Azmi bin Abdullah berkata...

Long,
ni yang jeles nih.asyik tapau je, kita dok usung burung baru.

poknikkelate berkata...

ganas jugak sg long ye satu petang dapat 2 ekor sekali....guk 2 jenis yang degil juga tapi berhati-hati....otai elok tu long...long ape kelebihan jebak dan ape kelebihan racik....saya tegok long selalu pakai racik jer....dan selalu dapat burung..hehehehe..long dapat bh tu long jual kew atau long jual kat kenalan yang terdekat????

Long berkata...

salam azmi

biasa je mie tak dak yg lebih nya.BB jugak tu.

Long berkata...

salam poknik

tak ganas mana poknik.biasa je.sama je.cuma ada rezeki nk dpt 2 tu.jebak & racik ni masing2 ada kelebihannya.masing2 ada caranya tersendiri.kalau racik ni kita tahu permainan dia.kalau jebak permainan dia kita x dpt sepenuhnya.sbb permainan bh adalah di atas & di bawah yakni di atas pokok & di tanah.jebak juga ada kelebihannya sendiri bagi kwsn yg x boleh main tanah maka jebak di gunakan.dan lg bagi bh yg celir racik , maka kaedah jebak di gunakan.kedua2 ada kelebihan.

bh tu saya x jual sekiranya baru di tangkap.saya akan lepaskan di dalam ladung atau reban besar bersama dgn yg lama utk beri dia belajar makan di dlm tu dahulu.sekiranya ada yg berkenan barulah saya akan jualkan kpd sesiapa saja yg nak.mana yg burung idaman, barulah saya akan tambat.