Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Rabu, 11 Mac 2009

Aktiviti Memikat 8/3/09

Aktiviti Memikat
Tarikh : 8/3/09
Lokasi : Ladg kelapa sawit org tua saya
Masa : 9 pagi
Pikat : ? & Guk 2 gantung

hari ni cdg nk turun ke ldg org tua lagi sbb nk try selangkuku semalam.masukkan pikat dlm cetok beserta bb guk 2 gantung terus masuk laman.sampai laman nampaknya senyap sunyi lagi.mana depa ni pi nih ? tengok buah sawit org tua dok ada dh.tanda separuh dh siap potong.alamak ada pulak mat indon dok potong buah x habis lagi.tak pe lah.ada rezeki tak kemana.saya mmang target selang kuku.saya bergerak ke depan dari laman semalam.kedengaran selang kuku dok jauh dan tarik akar selang kuku ada di depan saya selang 3 pokok rendah dok menguku sesamanya.saya masih belum pacak hanya berdiri mencibik 2 cetok menghala ke arah bh.guk 2 gantung menekan dlm cetok tanda nk main dgn bh tersebut.dan tak berhenti tarik guk.pikat terus anggok dlm cetok tanda nk main dgn bh tarik akar tu juga.cantik nih dua-dua nk main nih.
ya betoi

lokasi laman saya ambil di tengah2.kiri saya pikat.kana saya guk 2 gantung.saya sembunyi di tengah2sukanampakgigi.

siap pacak terus guk 2 gantung mulakan laman dulu.terus pikat ikut serta.tanda serasi la depa ni salam/jabattangan.apa lagi bila dengar je depa 2 ni main , terus tarik akar rendah sikit mai menghala ke pokok tinggi ldg org tua saya yakni di kanan saya.bila nampak saja bh mai terus sakan la laman.tiba2 mai tarik akar selang kuku ke arah tarik akar rendah.menguku la depa atas tu.di depan guk 2 gantung dok pulun sakan.siap menguku terus tarik akar menghala ke arah pikat.ni dh kira mcm seko lawan seko nih sukanampakgigi.tarik akar selang kuku menghala atas pokok tinggi depan pikat.dan tarik akar rendah still dok pokok depan guk 2 gantung.pening dh kepala saya dok pusing kiri kanan guling.pikat pusing belakang.guk 2 masih terus kerja.patuk rumput menekan pujuk tarik akar rendah.x dak tanda tarik akar rendah mau turun.5 minit dok main mcm tu tiba2 tarik akar depan pikat terjun atas pokok rendah depan pikat.pikat anggok terus dia terjun laman racik.mata tertumpu pada pikat.guk 2 gantung senyap bh dh cabut.apa lagi aksi menguku di laman berlaku la.tarik akar masuk pintu laman terus tarik kaki.pikat nk pukul tetapi tali kaki pendek.geram betul nampak dia tu.mana tak nya dh 2 hari dok bedal lawan.nakal sikit dia ni sukanampakgigi.pusing punya pusing terus bh tasrik kaki.kena dh tu.tengok tarik akar rendah sampai pulak ke laman pikat tapi x turun.dok tengok je dari pokok rendah.dlm hati harap jgn la hang tembak naik.namun sangkaan saya meleset, tarik akar tembak naik sbb kaki dh rasa tali.terus la saya keluar.nampknya tarik akar rendah dh nampak kewan dia kena.biarlah.ada rezeki ada lah tu nanti.terus masukkan pikat dlm cetok dan pergi dptkan bh masuk jut.masukkan guk 2 gantung dm cetok dan betul kan racik.sedang elok bh dh kena sedang elok mat indon mai potong sawit di kawasan saya menyorok td.legaaaa ya betoi

p/s : maaf di pinta kerana gambar tak dpt di siarkan.

5 ulasan:

Azmi bin Abdullah berkata...

Amboi Long!Sakan nampak.Tarik Akaq burung baik tuh,siap ada selang kuku.Jangan buang masa...tambat teruih!

Long berkata...

salam

biasa je mie.
dok dlm ladung je dulu buat masa ni.bagi dia ngam dulu dgn bilah ladung he he he

long

Geng Mikat Klang berkata...

Tiap kali turun, nangkap,,, ganaz la Long ni...kira sifu besar dah ni...hehehe

poknikkelate berkata...

saya ni baru jer ikut blog long...long saya kagum lah dengan long dapat selalu otai2 yang elok....long ambik masa berapa lama untuk tarik akar boleh jadi pikat yang berbakat......saya pun ada pikat tapi xberapa galak lagi...suara dia halus tinggi....long rasa pikat saya 2 boleh jadi pikat yang berbakat x???....ape2 pun saya harap long terus memperjuang warisan ne.....

Long berkata...

salam

terima kasih atas kunjungan ke blog saya yg tidak seberapanya ini.biasa je tu burung tu.burung ni tak tentu keadaannya.ada kala cepat menjadi ada kala lamabat.terpulang kpd kita utk melatih dia.yg penting kena sabar je.ok dh tu sdr poknik dh ada pikat tu.suara kecik tinggi mmg syok main di laman.tambah suara c tinggi ni.kalau ada gagap lagi syok suara c tinggi ni.sdr poknik boleh melatih dia selalu.insyaallah akan jd pikat berbakat.insyaallah dgn ada nya sokongan daripada sahabat semua warisan ini tetap di hati walau pencen nanti he he he