Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Khamis, 26 Mac 2009

Laporan Mikat 22/3/09 - Petang

Laporan Mikat
22/3/09
Petang Ahad
6.00 ptg
Ldg bersebelahan ldg Org tua
Pikat : KL

Memandangkan pagi td masih teringiang-ngiang lagi suara tarik akar yg menekan si garok, nampaknya x buleh jd.kena turun tengok dia main tang mana tarik akar ni.ptg ni saya bawa pikat seko dah la.lg pun ptg.sampai ldg org tua berhenti kejap sbb pg td dia di sini.namun dok rehat tu x jugak dengar apa-apa bunyi bh.mana pulak depa ni pi ni ?patah balik singgah kat pondok tempat rehat kat ldg org tua tu.pak sedare mai jugak sambil nk tunggu panas petang reda utk cari kambing & lembu dia.dok borak terdengar tarik akar tu mula bunyi .tapi bukan dlm ldg org tua.dia dok bunyi di ldg sebelah ldg org tua.terus start motor bergerak ke kwsn tu.mmg betul dia ada disitu.sini sawit rendah tak ada pokok tinggi jd susah sikit nk dpt laman.tapi x pe cuba dulu tengok lagu mana dia.dia main di atas dan terdengar pak dia di belakang saya.pak dia saya x mau dulu.suara tarik akarnya dh jd macam suara garok dah.teghotoooowwwwwwwww.panjang je tariknya.alamak suara gerun dengar.saya masuk rapat sikit.pusing kiri kanan cari laman.jumpa laman sikit di tepi pokok sawit.siap pacak racik terus sembunyi.pikat mmg nk main dgn tarik akar nih.apa lg tekan ,tekan, tekan anggok(selangkuku la tu) tarik akar x jugak sampai rapat.dia cuma pindah sepokok saja.pikat tekan lg x juga sampai.dlm hati dia terkejut sbb nampak saya pg td ke ? sbb saya keluar jerumun dia nampak pd td.lebih kurang 5-6 minit lebih kurang dok mcm tu jugak,tiba-tiba pruffffff turun sekor lebih kurang 5 kaki dari pikat.aikkkkkk ? tarik akar ke tu.tp tarik akar dok bunti je tu.bh tu berjalan ke pikat.pikat nguku dan terus nguku.bh naik pelepah depan.pruffffff turun depan racik tanpa berbunyi sepatah pun.pikat nguku lagi dlm laman.namun bh x menguku.prap dia masuk dlm laman bedal pikat.amboiiiih.nampak racik ke ?tibai pikat,pikat tibai hantar ke racik sebelah kiri dia pruffff keluar laman agak jauh, terus melantun masuk balik ke dalam mcm spring.tanpa berbunyi sepatah pun.berlaga lg.terus dia bedal pikat naik sawit depan.pikat panggil lagi namun x juga turun balik.dlm 2 minit baru lah bh td bunyi kendur.aduhhhhhh .bh apa nih.melantun mcm getah sekerap masuk.ganas betul bh nih.kalau nk ikut kan inilah bh baik walau dia x bunyi.pruffff turun seko lg tempat 1st bh td turun.terus yg bedal pikat ke situ kejar yg tu pulak.tarik akar masih x ada tanda nk dtg.bungkus pikat masuk cetok...keturrrrrrrrrrrrr.aik hang nak main ngan man pulak ? saya beralih belakang terdengar suara pak tarik akar.rupanya pikat nk main ngan pak tarik akar pulak...tak pa la.hari nk gelap insyaallah saya akan cuba lg bila free.

Nota : Itulah bh yg baik kalau nk di ikutkan dari tarik akar tu.walau dia dtg x berbunyi, turun x berbunyi tetapi cara bedal pikat itulah ciri-ciri bh yg baik.dia dh bedal org lain barulah dia bunyi.

1 ulasan:

poknikkelate berkata...

salam
long burung tu memang garang tak kenal erti takut dek jarangkap samar tu....long kena cuba nasib lagi biar bh tu masuk dalam jut....hehehe...long jebak yang betuk bulat dalam koleksi long tu berapa harga long jual....kawan saya nak jual burung tu dengan harga rm40....tapi burung tu tak berapa galak lagi dan kena ajar masuk laman maklumlah burung baru lagi....masa burung tu anggok halus....long kat sana banyak laman yang banyak otai2 ye long.....long pikat yang mana paling tip top yang long ada dan piling long sayang????....long lau saya nak pilih pikat,pikat yang macam mana long cadangkan.....saya harap long tak keberatan berkonsi pandapat dengan saya yang baru bergiat aktif dalam warisan ni....