Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Rabu, 18 Mac 2009

Laopran Mikat 17/3/09

Laporan Mikat
17/3/09
hari :selasa
waktu:6.00 ptg
lokasi : laman lama tinggal
pikat : bb guk 2
jentera : dgn adik ipar je

tut ! tut ! tut ! msg masuk jam 4.45 ptg."long nk pi mikat tak ? "kalau nk pi buleh jugak " "ok pukul 5.15 sampai rumah long"

malu tudia cepatnya sampai(dlm hati) sukanampakgigi

tu antara msg saya & adik ipar.nk ajak turun laman la tu.tepat pukui 5 ptg terus punch out bergerak balik kerumah .tgok adik ipar dh ada kat rumah dok kutip buah durian belakang rumah saya.bukan saya punya tauuuuu.dusun org tua.siap keluarkan burung dari dlm rumah sbb smlm c ujan.kesian kat depa panas.jd letak kat luar bg ambik angin.siap semua mana nk pi ni agak2

kita pi laman tinggal lah kot ada situ baru masuk.laman ni saya malas sikit nk masuk sbb helang byk pastu pulak tepi jln utama ladang sawit.kenderaan keluar masuk.lembu pun byk daaaaaa. tak pa la try la kot ada.lg pun adik ipar nk cuba bb je.saya suruh adik ipar pacak atas busut tepi jalan jgn pck racik.saya atas bukit selang sepokok je dgn jln.siap pck duduk kejap dengar dh bh 3-4 dok bunyi.guk 2 tarik guk 2-3 patah di sambut dgn bb adik ipar.haaaaaaaa...dah bunyi di tanah tu.ada potensi la tu.bb tu adalah bb jebak.so nk ajar turun tanah.x pe lah.x sampai 10 minit bh suara sedang kendur sampai di tengah2 antara burung saya dan burung adik ipar.teghotowwwwww.teghotowwwww.alamak kendur la pulak hat mai ni.lantak la.bagi bb adik ipar stim.x lama lepas tu bh terjun depan bb adik ipar.menguku sana sini.bh menguku setempat.amboiiiii hang celir nooooo.bukan apa dia nampak tali kaki.sbb racik x pacak.menguku setempat la dia.biar kan.bagi bb biasa.lama menguku dia berhenti.dok kehulu hilir je .guk 2 saya tarik guk 3-4 patah terus dia melambung naik pokok depan guk 2.bh dok tekan atas tu.tapi guk 2 x nak main, dok sisik bulu patuk rumput nk buat jerumun kerate

terus dia terjun tapi mmg dia dh tau ada perangkap dia terjun dlm semak belakang tumang.menguku setempat.x dak can dah hat ni.lori buah pulak lalu terus dia cabut pi 4 pokok sawit.lepas lori ilang guk 2 tarik guk dia mai pulak di tengah2.tekan punya tekan rupanya keluar selangkuku daaaaaa.mmg garang bh ni.tapi dh celir sbb nmpk tali kaki daaaaa.guk 2 tekan lg dia mai pulak.tapi x turun dh.lalu pulak motor pancik dok cari lembu kot.dia cabut semula.guk 2 tarik guk dia mai pulak.ada jugak aku kerate bh nih.tngok jam dh pukul 7 ptg.terus keluar angkat burung semua.next time lah tu

2 ulasan:

poknikkelate berkata...

salam
long bh tu garang jugak tapi jenis yang berhati-hati maklumlah jeragkap samar dipasang....hehehe..lain kali biar masuk jut bh tu long..long ada tak orang tempah racik atau jebak dengan long????,dan berapa long jual???,long selalunya berapa harga pikat yang long pernah jual dan berapa harga yang paling tinggi long pernah jual....????

Long berkata...

salam

bh tu mmg garang tu tapi dia dh tau masa dia turun kat laman burung adik ipar.dia nampak tali kaki.insyaallah kalau ada rezeki ada la tu nanti he he he.jebak ada la org tempah.racik saya buat utk guna sendiri saja.x jual lg sbb masih x puas hati lagi.jebak sebijik RM60 bergantung la bentuknya.pikat tengok keadaan.kalau paling tinggi yg saya punya RM600 paling rendah RM150 bb dh galak.kena ajar sendiri la.tetapi kena tengok pikat jugak harganya tu.kalau nama pikat harganya tu tinggi la sikit.