Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 3 Ogos 2009

Lap. Mikat 2.8.09 (AHAD PAGI)

Lap mikat
2.8.09 (ahd pagi)
lokasi : jengka 20
pikat : BB je

hari ni nk try tempat bh yg nguku i minit 40 kali tu.kot dia mau ngan bb ni.
sampai laman jam 8.30pg pasai jumpa ngan otai dok sembang kat kedai kopi.

sampai situ terus pacak bb depan angga bh tu.nampak dh dia dok bwh pokok durian.prappp melambung ke tempat lain.tunggu punya tunggu sampai sudah x mai.jam dah pukul 10.30 pg.pusing sana sini jumpa 1 laman.suara kecik sedang atas.memang bagus

naik atas bukit pacak bb depan pokok rambutan.x rapat jugak yg ni pun.jam dh pukul 11.00.tau2 dia mai kot sebelah saya menyorok.alamakkk dia punya suara fuhhhh .selang sepokok ja.bb pulun sakan la.tau-tau bb menguku laman.aikkk mana pulak ni ? tengok suara kasar dah sampai depan sawit.prappppp.terjun. geram laaaaaa awat hang terjun dulu.nguku naik bukit.terus betul laman racik .terus sangkut.x sempat berlaga.ok la.selamat bb.bila sangkut je terus tersungkur diam x bergerak.bb punya nk marah pasal tali kaki pendek nk bedal jugak.x puas hati nk tibai lg.menguku lagi.terus marah perap lg.say dok tunggu kalau2 bh suara kecik terjun.tp terus dia cabut.terus keluar......

nin dia



dekat 20 minit gak duduk situ perbetul racik bersimpul mati .aduhhhhhh nangis

siap semua bergerak nk balik la konon pasai perut dah kriok.jam pun dah pukul 12 tgh.pasai pg td makan kuih ja sebijik malu

bergerak ikut jlan dalam nk balik terjumpa angga ni



berhenti betul angga ni.dlm hati selalu angga mcm ni bh akan sampai kat situ nk jemur.memang betul.terdengar suara sedang selang 3 pokok dok menekan suara.suara menekan tinggi cukup sedap.park moto terus naik kat lereng bukit betul2 depan angga.siap pacak terus menyorok.bb do patuk tanah.kwsn batu lada pulak saya pacak di bawah sawit.pasal dah panas.biar bb dok bawah teduh.bh dok perap lg kat atas.bb bunyi 3-4 patah.bh makin marah.lg kuat tekan dia.nin dia bh idaman dah melekat di hati.bb tekan dan lambung guk pasai dia ada SAMNON ya betoi

bh memang garang betul.pap.pap.pap.pap naik mencucuk ke atas wiuuuuuuuuuu.berpusing ke situ balik.aikkkkk agak2 apasai dia x mai atas angga ? x pa tunggu dan lihat.kalau rezeki insyaallah.dlm hati dah berdebar.pasal bh ni memang cun suaranya.bila nampak bh lambung bb menekan.pasai dia x dak angguk angga lg masih baru.tekan demi tekan dia buat.bh x tahan himpit sepokok lg.saya nampak dah dia hinggap pokok sawit rendah.alamakkkk ada kuku sigiag.cantikkkkk mmg itulah pilihan ku.pastu menguku pulak tu.juga piliha hatiku.
terus dia melonpat kedepan.dan ke depan lg mencari bb.betul2 sampai sini



amboihhhhh kuku sigiag lagi noooooo.rezeki tgh kot.
menguku punya nguku prufffff terjun kesini



sakan menguku.pusing sana sini.sana dan sini.alamak hang punya penguku buleh tahan.pusing dan tengok dah sangkut .prap berlaga dan berlaga.naik atas belakang bb nk bedal.tp bb angkat kepak prap sekali dia keluar.kaki dan nampak dah kajau menegang namun dia dok nk berlaga jugak lagi.dia masuk berlaga lg.ahhh sudah sat lg hanyut bb aku ni.biarkan.kedua2 tercungap-cungap menarik nafas panjang.cukup oksigen masuk lg berlaga.saya dah mula jd kompius dah kena ka belum ni ? tengok kajau makin menegang.terus bh berhenti dan mematuk kaki.sah kena.terus saya keluar perlahan2.nin dia.................maaf lah ya pasal camera saya ni screen dia rosak.main tangkap saja.mana yg clear tu clearlah.nin la dianya......



terus pack semua balik masuk ladung halimunan dan tanda kaki tunggu hang makan.

sekian

3 ulasan:

azmi bin abdullah berkata...

Amboi Long...pulun sampai 2 ekoq sekali noh.Tengok dari gaya BB Long tu tak berapa nak serasi ngan Long,dok Somban baru serasi...muah..ha..ha..ha....

Long berkata...

salam

kebetulan ja mie singgah depan angga dia.pastu pulak dia dok pulun.cukup perisa org kata.teruih la pi tolak motor pi depan sikit.tambah pulak dia betul2 garang tu.pasai dia marah sapa pulak dok nk ngorat aweks dia.tu yg dia marah samseng kg dusun tu.mcm tu lah mie.....dok ajaq BB dulu.buleh x dak hal pi somban.tapi denak hang mai pahang ha ha ha ha ha......cabutttttttttttttt

layangmas berkata...

salam long...
apakahabaq...sht ka la nie..seronok dapat tgk long mikat asik bungkuih BH ja...la nie cek dah stop mikat "stop sementara ja"hehehe...tgh duk tggu BB betui2 masak...