Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 23 Februari 2009

laporan mikat 21/2/09

Laporan mikat
21/2/09
Sabtu
10.0 pagi
ldg org tua
pikat : ?

dh lama rehat x turun.dok ngajar bb bagi biasa dgn diri dan pikat bagi biasa dgn laman malu

siapkan kemas rumah dgn org umah mintak izin sat ngan pak mertua:
" pak ! cek nk pi ldg sat noooooo....pak tunggu sat na.cek pi sat ja.... ya betoi

kebetulan pak mertua mai rumah ptg jumaat tu.so ajak tidoq rumah la.pak mertua pun minat burung jugak so tak dak hal lah menantu pi mikat sat.

siap tolong org rumah sat tengok jam pukoi 9 lebih dh.masuk pikat dgn bb dalm cetok terus pederaih masuk ldg.perjlanan mkan masa 15 ke 20 minit sbb ldg org tua saya ni jauh sikit.org kata habih la rokok sebatang.

sampai lokasi saya ambik laman yg saya ajar bb 3 minggu lepas.pikat saya pacak tepi laman ajar bb.dan bb saya pacak tempat laman lama bersebelahan dgn pikat.kedengaran bh mula riuh rendah semula.mungkin depa terkejut dgar motor yamaha cup buruk saya kot malu

siap pacak terus menyorok kira2 3 btg sawit.ldg org tua saya ni sawit tinggi & rendah.jadi cantik jugakla laman nya.baru nk cucuh rokok pikat & bb bunyi dh.cantik nampaknya nih.dengar dh sora bh idaman dr dulu lg.dok kejaq lama dh.pikat main peranan dan bb main peranan.bb tarik guk ,pikat menekan.habis rokok sebatang dengar dh bh idaman dh sampai atas sawit tinggi betul2 depan pikat.dlm hati alamak dia mai jugak hari ni.sakan dia menekan menganggok atas sawit tinggi tu.pikat menekan lg.lepas tu diam.pikat x nak main rupanya.tak pe lah.mai seko lg hinggap atas sawit bb.kedua-duanya diam.tinggal kedua bh je yg dok menekan.hati pun berdebar ni menunggu bh terjun.tak duduk diam jadinya.pikat menembak.tak lama kemudian bh atas sawit bb terjun atas jalan di depan pikat.ingatkan burung mynah, rupanya cara dia jalan kukoq/terus dia berjalan menuju ke pikat.bila masuk laman bh menguku , pikat pun menguku.bh masuk laman racik ,bila nampak je bh tu terjun baru lah bh idaman terjun ke laman.terus tak tunggu dah terus masuk laman mcm monorel je lagaknya.masuk laman racik.alamak 2 lwn 1 nih.yg mula2 terjun td lompat keluar racik.alamak x kena ka panastelinga

bh idaman masih berpusing dlm laman racik.racik pulak curi laman, terus dia masuk dlm laman curi.nampak dh sangkut kaki.dlm hati gembira x sangga la.saya biarkan dulu.kiri-kanan dia main di laman.kaki dh lekat naik atas belakang pikat.pikat bedal sekali masuk laman racik.pikat bedal lg.bh bangun terus anggok lagi.tpi racik sudah membatasinya.terus keluar menuju ke pikat.tengok bh.kena 2 mata racik.almhamdulillah dpt juga akhirnya bh idaman yg saya x sangka sungguh hari ni.belek-belek bh ok lah.masuk bh dlm jut pikat dok menekan lagi sebelum masuk cetok.geram lagi tu agaknya.terus angkat balik.sampai rumah pukul 10.30 pg.
"aikkkk ? awai balik bang ? ..........selalu lambat ? aiiiii perli nampak ? org rumah saya la tu...........dpt awai balik awai.pa mertua pun sengeh ja

bh ni ?

selang kuku / selang anggok rapat
tekan rapat
nguku rapat
sora sedang kasar

p/s : maaflah nooooo.gambaq x dak.camera tertinggal kat rumah.handset pun tinggal gak.jd x dak la gambaq dia sori

6 ulasan:

Azmi bin Abdullah berkata...

Long,
seronok la dapat burung idaman hati yang lama dok teropong tuh.apa nasib burung tu? masuk ladung ka tambat terus?

Long berkata...

salam

masih di dalam ladung asingan mie.
sampai dia meletup dlm ladung baru naik insyaallah

budakkelate berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
budakkelate berkata...

salam perkenalan saya baru berjinak dalam acara pikat-memikat burung ni,harap tunjuk ajar.....long macam mana nak tahu bh yang elok buat pikat

pokdinkelate berkata...

assalamualaikum....long macam mana nak buat bh baru berkukur????....boleh long bagi tip2 nk pilih bh yang dijual kat kedai...

Long berkata...

hai pacdien ke ni ?
pandai noooooooo

long