Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 9 Februari 2009

Kenangan yg tidak dpt di lupakan

8/2/09
Ahad
kenangan yg tidak dpt di lupakan.

Ini bukan merupakan laporan mikat.tetapi laporan dalam kenangan yg tak dpt saya lupakan.
sbb apa saya kenangan kerana sahabat saya yg saya baru kenai di rasakan mcm saudara sendiri.sahabat saya ni adalah seorang sahabat dari selangor.kenal pun melalui email saja.namanya terpaksa saya rahsiakan dahulu.

kebetulan petang nanti dia nk balik dh ke selangor, jd saya dan dia turun ke ldang utk melihat kwsn saja sambil membawa burung jalan2.saya amat takjub cara nya.mmng betul apa yg di katakannya.selesai le laman pertama kami berjalan ke laman kedua yakni ke ladang org tua saya hanya untuk merehatkan burung.tiba-tiba sahabat saya menjerit burung terlepas.terus saya berpaling tengok burung yg di ikat tumang sedang membawa tumang naik keatas pokok sawit 20 kaki.terus hinggap atas pelepah sawit.alamak ! mcmana nih ? helang 2-3 ekor dok pusing kwasan rendah.kena cari mat indon nih mintak tolong panjat.saya start motor terus mencari mat indon yg kami terjumpa mula-mula td.terus saya ceritakan kpd mat indon tu mintak tolong.nanti beri upah.sampai saja mat indon kata tak dpt panjat sbb yg atas reput.aduhhhh..lagi hampa ni.terus saya hantar mat indon semula .dan terus mencari org yg potong buah sawit.sampai situ kenallah jugak dgn sorang mat indon ni tengah kait sawit.terus saya ceritakan kat dia minta dia tolong bawak sawit ke ldg org tua saya.ok katanya.bapak ke sana dulu.nanti saya minggir ke sanak.sampai je dia di situ terus dia kata nk buat gi mana ni pak.pikir punya pikir.mcm ni lah kata saya.kita balut mata sabit dgn kertas kemudian ikat pelepah sawit yg kecil kita buat mcm angga sangkar layang.mudah2an dia naik atas tu.siap buat semua terus galah di naikkan mat indon tu kearah burung tersebut.bila nampak saja sabit naik tinggi dia terus nk terbang.dan tergayutlah tali kaki di pelepah.sahabat saya dh cemas dh.saya kata jolok je sabit yg ada angga tu dlm tali.terus mat indon tu buat mcm tu dan tali kaki masuk dlm angga tu.terus di turunkan ke bawah.

alhamdulillah..........selamat sudah burung tersebut.dpt akhirnya.begitulah kiranya.terus member berikan upah kpd mat indon tersebut walau pun mat indon menolak.sahabat saya ni memang seorang yg begitu baik hatinya.tak jumpa lagi sahabat yg baru kenal sebaik ini.tak perlu saya ceritakan di sini.biarlah antara saya dan dia serta keluarga saya saja yg tahu siapa dia.hanya allah saja yg dpt membalas atas kebaikannya pada saya.sbb tu lah hanya ahad saja yg saya buat laporan ni.sebenarnya ada sebab burung tu naik ke atas tu.itu antara saya dan sahabat saya saja yg tahu

p/s : buat sahabat saya : kami akan sentiasa rindu kpd saudara

long

3 ulasan:

Geng Mikat Klang berkata...

Long,
Itulah perpatah melayu menyatakan " Orang Berbudi Kita Berbahasa....dan satu lagi Pisang Emas dibawa belayar...." saja tak nak habiskan nak suruh Long sambung.

Long berkata...

masa sebijik di dalam peti..........
hutang emas di bawa belayar
kalau free insyaallah bersua lagi

he he he he

azmi bin abdullah berkata...

Long...,
baik betul sahabat Long tuh...