Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Jumaat, 12 Jun 2009

Laporan Mikat 11.6.09- Pagi Khamis

salam

lap mikat
11.6.09
pagi khamis
berdekatan ldg org tua
pikat : BB & SGc

hari ni cuti pasai nk buat persiapan kenduri ahad ni.jd ambil keputusan bercuti.sambil tunggu kabus tebal surut buat kerja dulu belakang rumah sat.

jam pukul 8 pg.siap semua terus masukkan bb & sgc dlm cetok.nk test sgc pasai nampak dok menekan bila sangkut bawah pokok belakang rumah.kalau sangkut dlm rumah x bunyi sepatah habuk.pendapat saya mungkin dia x bunyi di rumah.hanya di hutan saja.

terus bergerak ke lokasi 1st.laman tarik akar yg saya dengar org azan tepi hutan dulu.
muka habis basah dgn kabus.kabus masih tebal walau jam dkt pukul 9 pg.matahari belum naik.ni sbb jerubu agaknya ni kot.senyap sunyi laman ni.x pa terus saya pck laman laman.sgc sebelah dan bb selang 2 pokok dan saya menyorok di tengah2 sawit rendah.siap buat jerumun dok dlm tu pekena rokok sebatang.tiba-tiba memang betul sgc ni x nak bunyi di rumah.dia nk bunyi di laman saja.ok juga kalau mcm ni.terus dia lambung guk.byk x dak guk dari ada.seladang paling banyak suaranya.tuan pun ya betoi

bb pun lambung guk dan menekan sesekali.bila dengar suara sgc dan bb barulah bh sahut.kali ni riuh dah.ok dah ni.td mungkin kabus tebal lagi.di jengka ni biasalah kabus pukul 9 dok ada lagi ya betoi

hati berdebar menunggu.bh dah mula galak dok menekan dan menguku sesama dia.dengar 2-3 melambung naik tapi x sampai lg.sgc terus lambung guk tanpa menekan langsung.bagus dh ni.biar dia panggil bh.lebih kurang 10 minit sampai sekor depan bb.apa lg pulun sakan la dia.begitu juga dgn sgc.buleh tahan hang ni.namun bh x nmpk tanda nk terjun.tup-tup mai sora kasaq depan sgc yg dok menguku hujung sana td.apa lg.sgc bg buah angguk angga dan menguku.pastu selang kuku.alamak.ni first time saya dpt dengar dia main.pasai x pernah bawak dia.sbb dok meluruh x habih2.
sakan punya gheja mai lagi seko belakang dia.amboihhhhh buleh tahan hang punya penurun.x lama dok lawan menekan tengok sgc dan menguku dlm laman.memang ya bh dah terjun.sakan punya berlaga lebih kurang 7 minit.aduhhhhh awat x sangkut lg racik ni geram ................................habih la burung baru saya ni.parah.saya ambik batu balik dlm semak.bh diam kejap.sgc tekan lgi dan menguku.sambung balik berlaga.x jugak kena racik.prap-prap terus bh menguku di luar laman.nampaknya dia dh perasan tali kaki.sgc menguku dan menekan panggil lagi namun bh dah celir dah.terus naik pokok dan cabut.hati punya geram pasai salah pasang racik.terus angkat pergi ke ladang berdekatan dgn ldg org tua.

park motor masuk sawit tinggi.sini mmg dh lama saya x masuk.terdengar suara kasar 3 ekor dok menguku dan menekan atas sawit tinggi.saya masuk himpit.dan cari laman.kali ni saya x pacak sgc.bg dia rehat psai letih berlaga.saya turunkan bb pulak.siap pacak racik coklat terus menyorok 3 batang sawit.bb menekan dan lambung guk .terus bh sampai atas sawit tinggi 2 ekor.dok lawan menekan ngan bb.habis rokok sebatang tengok bb dan menguku gagap dalm laman.sah bh dah turun.tengok betul dah turun suara kasar td.menguku masuk laman racik terus tarik kaki.sangkut dah.saya keluar perlahan-lahan agar bb x terkejut.bungkuih jugak akhirnya...nin diaaaaa





tengok jam pukul 11 tgh.terus pack barang balik rumah nk kups kelapa pulak utk kenduri daaaaaa

bye
salam/jabattangan
_________________
Longkedah

1 ulasan:

azmi berkata...

Amboi Long,
Sakan BB tu no...buleh tahan.
pas ni pikat tua tinggal pulak la.