Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Rabu, 8 April 2009

TURUN TESTING LAMAN 7/4/09

Assalamualaikum

hari ni memandangkan tidak hujan khususnya petang jd boleh turun testing laman di ladang org tua.kebetulan anak2 nk tengok kambing tok wan depa.jd saya masukkan pikat istimewa terus bertolak ke laman.laman memang adalah laman pujaan saya.laman yg menjadi kenangan buat saya dan sahabat saya remy.

saya dan anak2 bertolak ke laman lebih kurang pukul 6 ptg sbb tunggu anak balik sekolah.
sampai laman suasana sunyi sepi.x dak kedengaran bunyi bh langsung.x lama kemudian terdengar di hujung ldg org tua dok berdeguk panjang.x pe lah terus saya turun bawah bersama dgn anak2.siap pacak laman dia, terus menyorok.anak2 pun nk ikut sbb takut la pulak depa ni dgn lembu.apa daaaaaaaa.x pe lah.siap pacak pikat istimewa tarik guk tekan.tekan tarik guk.ok pulak dia laman ni ? x pe saya biar kan dulu.bh mula riuh rendah.buleh di katakan semuanya selang kuku(tekan anggok) .pikat teruskan kerja lg.tekan tarik guk.tarik guk tekan.pastu gerbang.bila dengar sora pikat yakni sora gembur makin lama bh 3 ekor makin himpit.tetapi mana 1 otai x tau.sbb depa main 3 penjuru.pikat dok tengah2.sekor berdeguk, tu diaaaaaaaaaa.punya sedap dia punya guk lembut, gembur, dan sama besar.guk dia tak jatuh ke bawah.terus anggok buat selang kuku.jat hujung pun sama suara sedang selang kuku.sekor melambung ke aras guk sedap.menguku atas sawit tinggi.pikat tekan lagi tarik guk.sekor merbok turun ke laman pikat,2 ekor lagi merbok turun ke laman pikat dan menguku & berlaga sesama dia.biarkan.tak lama kemudian sampai ke tiga2 bh selang sepokok dari pikat.pikat tekan rapat,tekan lg tekan, selang kuku demi selang kuku di buatnya.tarik guk.tapi apa kan daya bh landing betul2 atas sawit tinggi berdepan dgn tempat saya dan anak2 menyorok.lagi pun x buat pun jerumun sebab saja nk tengok laman.bh dh panjang leher terus cabut.pikat tarik guk lagi memanggil dan tekan.jam dah pukul 7 ptg, terus bungkus balik rumah.tak pe lah insyaallah ada rezeki akan turun lagi laman tersebut.

4 ulasan:

Azmi bin Abdullah berkata...

amboi Long semua selang kuku,ni sudah baguih.nanti saya buat satu ekpedisi ngan Mat Lan kasi perabih burung kat kawasan Long.Long,kat Muar ada burung baguih!tak caya tanya Mat Lan.tak nak cuba nasib ka?

Long berkata...

salam

kebetulan sini je byk jenis tu.laman ni je.
bh bagoih ka ? awat hang x try mie.kot cantik bh tu ? lagu mana game dia ? byk barang ka ?sora lagu mana ?

tq

Geng Mikat Klang berkata...

tudiaaaaa, siap bawa pelapis lagi tu...ahaks

matlan berkata...

Long...cerita skit pasal pikat istimewa tu...
tang mana istimewanya..???