Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Isnin, 15 Disember 2008

LAPORAN MIKAT 12/12/08

salam & slamat pagi semua

Ni ada la sikit laporan nk di buat sebenar nya zebradove_120104laughter01.gif

LAPORAN MEMIKAT
PTG JUMAAT
12/12/08
Lokasi :ldg sawit j17
time : 6.00 ptg
pikat : pikat kuku baru

sebenar nya malas lagi nk terjun mikat ni memandangkan musim hujan & musim helang suap anak.tapi memandangkan kaki tangan semua dh ketar ni jwbnya kena turun gak lah.kebetulan cuaca hari ni baik dan elok.mmg cantik la nak terjun mikat di samping keketaran tangan nk pegang cetok tu

kebetulan pikat pun nampaknya dh tak sabar nk turun buat pertama kali sbb dh tak bawak dia dari bulan 6 hari tu.dok pikir mana lahhh nak bawak ni.cuba try tempat baru sikit.jln punya jln sampailah ke lokasi.kedengaran bh dok menekan sana sini.aikkkk ? meriah pulak musim mcm ni.suara helang di angkasa membataskan telinga.tak pe lah try la dulu.mana tau pikat mau.kedengaran sora kasar kendur dan sora sedang dok lawan menekan di atas bukit sikit.tak pe try je sini.tempat x dak nk pacak.semua semak.depa ni tak meracun ladang ka.mana nk pacak ni ? atas jalan ni je lah.cabut rumput sikit pacak pikat dan pacak racik 21 mata.risau gak sbb lama x turun ni bubuh je lah 21 mata.selalunya 17 mata cukup.siap pacak pikat diam seribu bahasa.awat pulak ni.selalunya x pernah tuang ? oooooo..patut la sang pahlawan angkasa do pusing menunjukkan suaranya yg merdu zebradove_teratakian_mumc_banghead.gif

tapi pikat tak panjang leher.duduk je rapat ketanah diam-diam.tanda rileks la tu konon.bila sang kuku besi diam di angkasa baru lah pikat nk buat kerja.berdeguk ,menekan.apa lagi tuan pun senyum lebar laaaaa zebradove_010105full_of_it_new.gif

tak lama kemudian terbang mai sekor lintas atas kepala pikat dan terlajak ke pokok sawit depan.apa lagi pikat jenis kuku memang lintas saja dia terus kuku sakan.tuan pun tak senang duduk la.lepas telek kemudian telek lagi.pikat dok buat kerja lagi.menekan rapat sambil memujuk suara betina.cey-cey-cey.......pandai hang noooooo.buat sora betina.bh sora kasar byk anggok prussssss...terbang naik ke bh sora kecik.laaaaaa.awat hang pi sana daaaaaaa.tak pa dia pi ligan yg sana dulu la tu.dlm lima minit pikat dok pujuk dia mai balik.hinggap je terus kuku.sora kasar.pikat tekan lagi pujuk lagi.dalm hati tuan, bila la nak turun hang ni bh oooooiiiiiii.mata tuan melilau merata-rata risau gak sekarang si kuku besi dok cari makan nk bagi makan permaisuri.jam dan pukul 6.30 ptg.tiba-tiba pikat anggok.awat pulak...laaaa rupanya bh dh landing depan dia.cantekkkkkkk.aksi kuku menguku pun bermula.bh pusing sana sini nak masuk.racik gelap membataskan dia kot.pusing sana pusing sini.kebetulan racik saya pasang berterabur di kiri kanan.so kalau dia kuku ke kiri atau ke kanan insyaallah la rasanya.BH dh msauk laman racik nampaknya.dh tarik kaki nampaknya tu.tapi masih kuku lagi.saya biarkan dia dulu.biar sampai tarik kaki betul baru nak keluar.nampaknya dh pasti tarik kaki tapi masih kuku lagi.apa lagi terus je la keluar.dan ini lah hasilnya

user posted image

user posted image

tapi alangkah terkejutnya bila pegang saja

patut la hang garang sgt.rupanya ada tanda nooooooooooo.belekn punya belek.badan besar.cekup pun tak lepas tangan.manik kecik, kaki besar dll

user posted image

walau bagaimana pun ok lah.nk cas pikat dh 6 bulan tak bawak rupanya menangkap hat ada tanda.

tammat

long

2 ulasan:

Geng Mikat Klang berkata...

Long,

Kalau tak nak bela brg tu , hantarlah kat klang.
heee.heee.heee


Man

Long berkata...

salam

he he he.
atas sangkar lyg.sora kasar guk 1 anggok angga.masuk dlm ladung habis semua dia hentam dlm tu.

long