Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Jumaat, 26 Disember 2008

Laporan Mengajar Burung Baru 25/12/08

salam

laporan mengajar BB
25/12/08
8.00 pagi
laman suara tarik akar
2 ekor bb

hari ni nk ngjar je lagi.lokasi mmg dah di kenal pasti iaitu ldg sawit tempat bungkus 21/12/08 baru ni.member sms nk ikut sekali nk tengok.tak de hal beres.member baru saya dari sg nerek nk mai kerumah.leps beli sarapan utk femily terus bungkus si GAROK & sekor lagi masuk cetok.sampai lokasi mati kan motor riuh rendah kedengaran suara BH dok menekan sesama depa.terdengar suara anak beranak tarik akar.suara bapak lagi tinggi.laman mmg dh di kenal pasti.garok atas tunggul dan TD (Tali dua) di busut sikit.siap pacak TD terus pacak garok berdekatan.racik tak sempat habis pasang TD dan menekan zebradove_010105full_of_it_new.gif siap semua terus cari tempat menyorok atas bukit.so nampak jelaslah.TD tak berhenti menekan angkat guk,tekan lagi angkat guk.garok diam seribu bahasa.tarik akar makin kuat tekan di atas bukit.lantak hang.tak lama kemudian TA(tarik akar)melambung naik ke udara.marah nampak zebradove_120104laughter01.gif tapi tak hampir lagi dgn BB.makin rancak TD menekan dan lambung guk.TA lambung naik lagi.pusing belakang kami.masih tak turun.memandangkan cuaca hari ni sejuk betul jd kemungkinan bh pun jd perlahan.cuaca sejuk dan redup tanpa matahari sampai ke petang.garok kejap-kejap kembang bulu.TA pun kdg2 je menekan balik.pergi sana-pergi sini tapi tak rapat.tak pa hang lain kali la hang aku mai.hari ni mmg nk ajar burung baru je.member duduk sebelah saya pun syok dah tengok BH dok melambung dan menguku sesama depa.walaubagaimana pun tak pa lah.salah sekoq dh bunyi.hari ni pulak malas pulak nk cuti sbb hari jumaat.tahun baru nanti la cuti.so petang pun tak dak apa-apa aktiviti nk di buat.sbb cuaca tak mengizinkan.dok rumah tengok tv dan zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zebradove_010105thinking2_cut.gif

p/s : Thanks kepada sahabat saya azrul yg sudi berkunjung kerumah saya serta menemani saya mengajar burung baru.

2 ulasan:

qaseh berkata...

Salam....Saya mamat org bru dlm dunia burung..baru 4 tahun..ada 1 soalan utk otai2,sy ada sekor pikat tua yg bru d ambil dri abg sy sendri..pikat ni masa di tangan abg memang cemerlang..membunuh rasanya lebih 50 ekor..abg bg sebab nk didik pikat baru..di tangan sy pikat ni (namanya KUPANG)jd mcm takut..bila di laman kupang asyik nk tarik tali,menyorok mcm ada sikap..sebelum ni xde mcm tu..pantang letak mesti cemerlang tp di tangan sy jd mcm ni..lebih dr 6 kali sy try tp masalah sama yg di alami..bila di sangkar layang ok..gagah berdiri...masalah begini belum pernah sy alami....di rumah bila Pikat sy (namanye Serai) "menyanyi" kupang akan balas tp di laman GAGAL...tolong ye...

zamri berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.