Pengikut

SELAMAT DATANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Sejahtera

Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara semua kerana melawati Blog kami yang tidak seberapanya ini.

Blog ini di hasilkan adalah untuk memberi sedikit info & berkongsi maklumat bersama penggemar burung terkukur khususnya bagi kaki pikat.

Blog ini juga di hasilkan bagi merapatkan dan bersilaturahim sesama.

Blog ini di hasilkan bagi meneruskan WARISAN seni tinggalan Nenek moyang kita dahulu sehinggalah sekarang ini.

Jika tiada siapa yang menengahkan warisan ini, maka ianya akan terbuku kubur tanpa ada sesiapa yang tahu hasil seni dahulu kala.Warisan ini merupakan warisan yang perlu di naik tarafkan hingga ke depan ke generasi baru.

Bak kata pepatah :

"Tidak Lapuk Dek Hujan "

"Tidak Hilang Warisan Melayu"

Di harapkan anda semua akan terhibur & gembira dengan melawati Blog PWSTM ini.

Selamat melayari blog TERKUKUR yang menjadi hiburan hasil tinggalan Nenek Moyang kita terdahulu sampai lah kepada kita hari ni.............

Akhir kata dari saya : MOTO PWSTM & MOTO KAMI :

"WARISAN SEJAGAT , WARISAN SELAMAN "

From :
PWSTM

SILA LAWATI & BERILAH SOKONGAN KEPADA FORUM KAMI :

SILA KLIK LINK DI BAWAH INI SEGERA :-

http://database1900.13.forumer.com

TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA dari PWSTM di atas sokongan semua pihak, semua sahabat yang mengenali PWSTM atau pun tidak.Khususnya warga TTF semua.

TERIMA KASIH juga kepada pihak MEDIA yang menengahkan seni warisan ini untuk di kongsi oleh semua khususnya SINAR HARIAN DLL.


Ahad, 22 September 2013

OKTOBER-JANUARI MUSIM HELANG BERLELUASA(HATI-HATI)

SALAM SEJAHTERA WARGA PWSTM SEMUA.


KEPADA SEMUA PEMIKAT KHUSUSNYA BAGI MEREKA YANG BARU INGIN MENCEBUR BIDANG INI PERLU BERHATI-HATILAH KERANA MUSIM HELANG SUDAH MASUK.TERMASUK HELANG TIKUS, HELANG SEWAH,HELANG SIKAP.ITU SEMUA NAMA-NAMA HELANG YANG KEBANYAKANNYA TERDAPAT DI MALAYSIA.
KEBANJIRAN HELNG PADA PENGHUJUNG MUSIM AKAN MENGAKIBATKAN HELANG MASUK BERSARANG DAN MEMBESARKAN ANAK.KHUSUSNYA SEWAH ATAU SIKAP AKAN MASUK KE BUMI MALAYSIA DARI PERSISIRAN PANTAI MENUJU KE BELUKAR UTK BERTELUR DAN MEMBESARKAN ANAK SEPANJANG ANGIN MONSUN TIBA.PADA MASA KESEJUKAN ANGIN KUAT INILAH MEREKA AKAN MEMBESARKAN ANAK DALAM KEADAAN SEJUK DAN LAPAR.KELUAR MASUK KE KAWASAN BELUKAR, HUTAN, RIMBUNAN ,LADANG,KEBUN UTNUK MENCARI MAKAN UTK MEMBESARKAN ANAK.

PEMBIAKAN SPESIS INI ADALAH ANTARA OKTOBER HINGGA JANUARI.
JADI PARA PEMIKAT PERLU BERHATI2 DI MASA INI JIKA TURUN MEMIKAT.JANGAN TERLALU LEKA KERANA MEREKA ADA DI MANA-MANA DENGAN DIAM MEMERHATI DAHULU SEBELUM MELARIKAN DIRI.KECUALI DI TEMPAT MEREKA BERSARANG.
OLEH YG DEMIKIAN AKTIVITI MEMIKAT ATAU PUN TRIP KHAS PWSTM TIDAK AKAN DI BUAT DI MANA-MANA NEGERI ATAU TEMPAT KERANA FAKTOR INI.
KERANA KITA TIDAK MAHU FAKTOR PENYEBAB PIKAT DI SAMBAR HELANG TINGGI KERANA APABILA PWSTM MENGADAKAN TRIP RAMAI PEMIKAT MASUK KELAMAN-LAMAN DENGAN PIKAT YANG BANYAK.
JADI ITU PUNCA ANTARA FAKTOR PWSTM TIDAK MAHU AMBIL RISIKO MENGADAKAN TRIP.
NAMUN WALAUBAGAIMANA PUN BOLEH MEMIKAT TIADA MASALAH.CUMA PERLU BERHATI-HATI LAH YE.
SEKIAN TERIMA KASIH
— at BUKU TERKUKUR PWSTM (1986).
 
nota: TULISAN DAN INFO INI TIADA KENA MENGENA DENGAN SESIAPA JUA.HARAP MAKLUM.TIADA HALANGAN UNTUK SESIAPA JUA UNTUK MEMIKAT.TETAPI PERLUU BERHATI-HATI.SAYANGILAH PIKAT ANDA.AJAR BB AJE LAH MUSIM NI TIBA.

Tiada ulasan: